Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Klopt het dat SSRI’s het QT-interval verlengen?

Vraag

Goedendag,

Ik zit erover te denken om met een SSRI te starten. Echter blijf ik twijfelen omdat het mij niet erg goed voor je lichaam lijkt. Daarnaast heb ik regelmatig last van hartkloppingen. Of dit echt een hartritmestoornis is weet ik niet. Het zit in de familie. Mijn oma en mijn moeder hebben beiden onderzoeken gehad in het verleden en volgens de huisarts was het iets wat geen kwaad kon. Zelf heb ik geen onderzoek gehad.

Is er een SSRI wat het minst schadelijk is, of zit er niet zoveel verschil tussen? Zelf zit ik te denken aan citalopram gezien de bijwerkingen in vergelijking met andere SSRI’s.

Daarnaast heb ik gehoord en gelezen dat SSRI’s (met name citalopram) het QT-interval verlengen. Ik maak me daar wel zorgen over omdat ik al regelmatig hartkloppingen heb. In hoeverre is het nodig mij hier druk over te maken?

Alvast bedankt!

Antwoord

Hey L.,

Je zorgen en vragen over het starten met een SSRI (selectieve serotonineheropnameremmer), vooral in relatie tot hartkloppingen en mogelijke hartritmestoornissen, zijn volkomen begrijpelijk. Het is essentieel om deze zorgen met je arts of een specialist te bespreken, gezien zij je persoonlijke medische geschiedenis kennen en een professioneel advies kunnen geven. In ieder geval is het van belang om het volgende op een rijtje te hebben:

Verschillen tussen SSRI’s

Elke SSRI heeft zijn eigen profiel van effectiviteit en bijwerkingen. Hoewel er algemene overeenkomsten zijn in hoe SSRI’s werken, kunnen jouw individuele reacties verschillen. Citalopram wordt vaak beschouwd als een effectieve SSRI met een relatief gunstig bijwerkingenprofiel, maar hoe jij op dit medicijn reageert kan verschillen van anderen.

Het is belangrijk om met jouw arts te bespreken welke SSRI het beste past bij jouw specifieke situatie, inclusief jouw symptomen, medische geschiedenis, en eventuele andere medicijnen die je gebruikt.

SSRI’s en het QT-interval

Sommige SSRI’s, waaronder citalopram, kunnen het QT-interval op het elektrocardiogram (ECG) verlengen. Dit is een maat voor de elektrische geleiding in het hart, en een significante verlenging kan het risico op bepaalde hartritmestoornissen verhogen. Dit risico is over het algemeen laag, maar kan belangrijker zijn voor personen met bestaande hartproblemen of die andere medicijnen gebruiken die het QT-interval beïnvloeden.

Als je last hebt van hartkloppingen en er hartritmestoornissen in jouw familie voorkomen, is het raadzaam om dit te bespreken met jouw arts. Zij kunnen beoordelen of verder onderzoek, zoals een ECG, nodig is voordat je met een SSRI begint. Als je arts je geruststelt neem ik aan dat hij daar redelijke grond voor heeft.

Boezemfibrilleren is een specifieke vorm van hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en vaak snel klopt. Als je een familiegeschiedenis van boezemfibrilleren of andere hartritmestoornissen hebt, is het raadzaam om dit met jouw arts te bespreken.

Je eigen arts kan overwegen om een hartonderzoek te doen voordat je met een SSRI begint, om eventuele onderliggende hartproblemen uit te sluiten of te beheersen. Nogmaals, als hij/zij je geruststelt op dat gebied neem ik aan dat hij/zij daar redelijke gronden voor heeft…

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 30 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
SSRI

Lees ook