Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Kan mijn dochter tijdelijk verblijven in een kliniek?

Vraag

Mijn dochter is psychosegevoelig en heeft afgelopen april een psychose gehad, waarschijnlijk was drugs de trigger. Momenteel gaat het niet goed met haar. Ze is heel angstig en depressief. Ze leunt heel erg op haar vriend maar hij gaat volgende week op vakantie. Hij is nu ook een paar dagen weg en het gaat steeds slechter met haar. Ze is bang dat ze het alleen niet redt.

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te verblijven in een kliniek?

Morgen heeft ze eindelijk een intake bij de ggz maar voordat ze behandeld kan worden zijn we weer een tijd verder ben ik bang.

De huisarts heeft haar ter overbrugging angstremmende middelen voorgeschreven.

Antwoord

Beste L.,

De eerste vraag is of er voor uw dochter nu een opname nodig is bij de ggz. Dat is hopelijk bij de intake besproken. Als er een acute noodzaak is voor opname is dat mogelijk. Mocht dat niet zo zijn, op meerdere plekken in het land staan zogenaamde respijthuizen.

Een respijthuis is een plek waar mensen met een psychische kwetsbaarheid terecht kunnen voor een paar dagen als er even extra steun nodig is. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden waaronder geen gebruik van alcohol en drugs, dus ik kan niet goed inschatten of het passend is maar wellicht de moeite waard om te proberen.

Een voorbeeld van zo’n plek is Respijthuis Rijnstreek.

Groet,

Wim

Beantwoord door: Wim Veling op 25 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
respijthuis

Lees ook