Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Werkt venlafaxine niet meer omdat ik lang een hoge dosering heb geslikt?

Vraag

Beste Machteld,

Sinds de zomer van 2017 zit ik in een psychotische depressie met dwangklachten. Ik heb diverse antidepressiva geprobeerd en lithium. De negatieve gedachten zijn herhalend en bevatten voornamelijk de gedachte dat ik nooit meer de oude word.

Ik heb inmiddels ook al 17 keer ECT gehad, waardoor de psychotische gedachten voorbij gingen.

Vanaf 2002 slik ik venlafaxine, met tussenpozen. Het heeft meerdere keren redelijk tot goed geholpen maar het lijkt nu niet meer aan te slaan.

Kan het zijn dat het niet meer werkt omdat ik vijf jaar 375 mg heb geslikt?

Alvast dank.

Antwoord

Beste E.,

Vervelend dat je zo langdurig klachten ervaart. Het komt inderdaad soms voor dat een bepaald antidepressivum ineens niet meer werkt na langdurig gebruik (ook bij venlafaxine). Hoe dat precies komt en waarom dat bij sommige mensen wel en bij andere mensen niet optreedt, is niet duidelijk. Het heeft in principe niet te maken met de (lange) duur van gebruik, hoewel er beperkt onderzoek is naar effectiviteit bij langdurig gebruik (>5 jaar).

Het is overigens goed om – samen met de behandelaar – ook naar andere mogelijke verklaringen te kijken, zoals een verergering van klachten door veranderingen in persoonlijke omstandigheden of stressvolle gebeurtenissen, interacties met een ander medicijn, een lichamelijke aandoening, leeftijd etc. Dit zijn allemaal factoren die een verklaring vormen voor (terugkeer van) depressieve klachten ondanks medicatie. Het hoeft dus niet per definitie door verminderde werking van venlafaxine te komen.

Ik zou je willen adviseren de factoren die op jouw situatie van toepassing zijn goed te bespreken met jouw behandelaar, zodat je samen kunt uitpluizen wat er speelt en concluderen wat het meest waarschijnlijk is.

Hartelijke groet,

Machteld

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 3 september 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook