Main content

Vraag

Hallo,

Sinds 4 weken ben ik begonnen met het gebruik van escitalopram, voornamelijk voor depressie en wat angstklachten (de angstklachten staan wel op de tweede plek).

De eerste 10 dagen 5 mg en toen over op 10 mg.
In het begin heb ik wel wat bijwerkingen gehad, hoofdpijn, duizelig bij opstaan en trillerig gevoel in armen en handen. Daarvoor mag ik oxazepam 10 mg innemen, als het te erg wordt.

Ik merk nu, na 4 weken gebruik, eigenlijk nog geen positief effect. Mijn huisarts wilde de 10 mg voor 4 weken aankijken.

Maar wat ik mij afvraag, heeft het ophogen van deze medicijnen dan nog zin als ik er nu niks van merk?

Ik ben bang om afhankelijk te worden van dit middel en ben bang dat wanneer ik een hogere dosis moet slikken, het moeilijker is om er weer vanaf te komen na een half jaar/jaar.
Ik praat met de praktijkondersteuner en met de huisarts, als overbrugging, totdat ik bij een psycholoog terecht kan, maar het voelt niet helpend (wachttijd is nu nog zo’n 6 weken).

Wat is uw advies hierin?

Met vriendelijke groet,

L.

Antwoord

Beste L.,

Een goede vraag!

Het effect van een goed gedoseerd antidepressivum moet binnen 4 tot 6 weken merkbaar zijn. Niet dat je dan van je klachten af bent, maar er moet wel iets van verbetering voelbaar en zichtbaar zijn (vaak zien anderen eerder dat je opknapt dan je zelf voelt).

Ik kan via PsychoseNet geen concreet persoonlijk advies geven, maar wel stellen dat als je iets doet met medicatie, moet je het goed doen (niet te veel en niet te weinig doseren; niet te kort en niet te lang doorgaan), en tijdig besluiten of het wel of niet werkt.

Aangeraden wordt om bij escitalopram de dosis te verhogen tot 20 mg als daar reden voor is, bijvoorbeeld onvoldoende effect van de lagere dosis. Dat zou na 4 weken dus wel zinvol kunnen zijn, en dan moet je zo'n 2 weken later toch wel iets merken.

Afhankelijkheid hangt niet samen met de dosis. Als je er weer mee stopt, bijvoorbeeld als het goed effect heeft na een jaar, is het verstandig om het heel geleidelijk af te bouwen. Dat kan met escitalopram goed, omdat het in druppelvorm te krijgen is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

 

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 mei 2020
  • Deel deze pagina: