Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik doen als moeder voor mijn zoon die psychotisch is?

Vraag

Mijn jongste zoon is voor de derde keer psychotisch en is opgenomen in een kliniek. Hij krijgt nieuwe medicatie, de nieuwste schijnt, en een benzodiazepine vanwege slaapproblemen.

Ik wil er graag voor hem zijn. Hoe kan ik het beste op hem reageren? Ik wil hem zo graag vasthouden. Ik zeg dat ik van hem houd en er altijd voor hem zal zijn, dat is toch het belangrijkste?

Ik sta er alleen voor, zijn vader is druk met zijn nieuwe gezin. Wat kan ik nog meer doen als moeder? Zijn broer en zus durven niet naar hem toe wat ik overigens goed begrijp. Ikzelf vind het ook traumatiserend om te zien hoe wanhopig, onrustig en bang hij is.

Ik heb me wel aangemeld bij Ypsilon.

 

Antwoord

Hey Moeder,

Ja ik weet het, het is hartverscheurend om je kind weer in de kliniek te zien.

Maar je kunt iets doen, en dat is inderdaad wat je beschrijft: er zijn voor hem, liefde tonen, optimisme en hoop uitstralen dat dit een fase is in een reis die uiteindelijk uitmondt in herstel.

Niet herstel in de zin van ‘helemaal de oude’ maar herstel in de zin van leren leven met de kwetsbaarheid en doelen hebben gevonden die het leven zinvol maken.

En dat gaat ook lukken.

En goed voor jezelf zorgen moeder! Het is traumatiserend om te zien, dus zorg dat je in gesprek komt met (Ypsilon)ervaringsdeskundigen, heel belangrijk…

Houd moed en dank voor je betrokkenheid moeder, maakt de wereld een betere!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 16 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook