Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is de kans dat abilify gaat helpen bij mij?

Vraag

Hoeveel procent van Abilify gebruikers reageert niet op Abilify? Voor het voorkomen of behandelen van psychose bedoel ik.

Ik heb eerder eerste en tweede generatie middelen gehad en ze werkten allemaal goed bij mij, maar ik begreep dat Abilify een derde generatie middel is, dus ben ik bang dat het niet bij mij gaat werken….

Antwoord

Moeilijk vraag – iedereen reageert namelijk weer anders! Gemiddeld heeft 30% een redelijke respons, 30% een matige respons en 30% geen respons – maar hier heb je niet zoveel aan.

En de kwalificaties “eerste generatie”, “tweede generatie” en “derde generatie” zijn meer commercieel gedreven. Alle antipsychotica zijn gewoon moleculen die bij de een kunnen helpen en bij de ander niet. Het is toch vooral een kwestie van proberen en GOED kijken wat het doet met jou, bijvoorbeeld met behulp van PsyMate (zie onze website hierover).

Beantwoord door: Jim van Os op 6 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

abilify
Medicatie

Lees ook