Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is laagst mogelijk dosis zyprexa voor preventieve werking?

Vraag

Wat is de laagst mogelijke dosering van Zyprexa waarbij het nog preventief als bescherming tegen een psychose werkt?

Antwoord

Beste M,

Goede vraag, dank hiervoor!

Ik kan geen eenduidig antwoord geven want het hangt af van factoren als gewicht, lifestyle en mate van opgebouwd weerbaarheid. Ook hangt het af van hoe snel je lichaam de olanzapine weer afbreekt – dit verschilt van persoon tot persoon en hangt ook af van de andere medicatie en of je bijvoorbeeld rookt.

Al met al zou je kunnen stellen dat mogelijk een dosis van 5mg de laagste is voor preventieve doeleinden – maar sommige mensen zijn lager gekomen, tot 2.5mg. Ik raad je aan deze dingen te bespreken met de voorschrijver en te kijken wat voor jou het beste kan zijn.

Overigens wijst je beschrijving van recidiverende depressie en kortdurende psychose mogelijk op onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid waar lithium ook goede preventieve effecten kan hebben – misschien ook iets om te bespreken met de voorschrijver!

Sterkte, Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 7 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook