Main content

Vraag

In 2018 heb ik een psychose, twee hypomane episodes, een manie en daarna een korte depressie gehad. Lijd ik dan nu aan rapid cycling?

Zo ja, wat houdt dat in? (Ik ben zo bang, ik wil dit niet hebben!)

Antwoord

Niet bang zijn - je eigen kracht is sterker dan de doemgedachten die je worden ingegeven door de angst!
Dat is eigenlijk het antwoord op je vraag - je kunt voor alles bang zijn... Maar je kunt ook naast de angst gaan proberen te staan.

Formeel kan ik je nog zeggen - over 'rapid cycling':
Bij bipolaire stemmingsgevoeligheid kunnen psychose, manie en depressie elkaar afwisselen.

Als met name depressie en manie elkaar heel erg snel afwisselen (bv meerdere keren per dag) wordt er wel gesproken van 'rapid cycling'. Rapid cycling is dus alleen maar een beschrijvende term die wordt gebruikt om aan te geven dat manie en depressie elkaar soms heel rap af kunnen wisselen. Er is verder niets mysterieus of ergs aan...

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Bekijk ook:

  • Plusminus.nl – Vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten
  • KenBis.nl – Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Jim van Os op 1 april 2019
  • Deel deze pagina: