Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan er tegen een droge mond gedaan worden?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb last van een droge mond en ben bang dat ik niet goed kan ademen. Ik denk dat dit een bijwerking is van de olanzapine of Priadel.

Wat kan ertegen gedaan worden?

Bedankt.

Antwoord

Beste D.,

Helaas een veelgehoorde klacht en belangrijk om iets aan te doen!

Een droge mond (met een geleerd woord: xerostomie) is een veelvoorkomende bijwerking van verschillende psychiatrische medicijnen, waaronder bepaalde antidepressiva, antipsychotica en stemmingsstabilisatoren. Hier zijn enkele algemene aanbevelingen voor mensen die last hebben van een droge mond als gevolg van hun medicatie:

Vochtinname verhogen.Drink regelmatig water gedurende de dag. Het kan ook helpen om een flesje water bij je te hebben zodat je regelmatig kunt drinken.

Suikervrije kauwgom of snoepjes. Kauwen op suikervrije kauwgom of zuigen op suikervrije snoepjes kan de speekselproductie stimuleren.

Speekselvervangers. Er zijn over-the-counter speekselvervangers en sprays beschikbaar die tijdelijke verlichting kunnen bieden.

Vermijd uitdrogende stoffen. Beperk of vermijd cafeïne, alcohol en tabak, die allemaal kunnen bijdragen aan een droge mond.

Goede mondhygiëne. Poets en flos regelmatig en gebruik indien nodig een fluoride mondspoeling. Een droge mond kan het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen verhogen, dus het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan mondhygiëne.

Luchtbevochtiger. Gebruik een luchtbevochtiger in de slaapkamer ’s nachts om de luchtvochtigheid te verhogen.

Vermijd mondspoelingen met alcohol. Deze kunnen de mond verder uitdrogen.

Bespreek het vooral ook met je arts! Als de droge mond ernstig is of blijft aanhouden, is het essentieel om dit te bespreken met de voorschrijvende arts. Mogelijk kan de dosering van de medicatie worden aangepast, of kan er worden overgeschakeld naar een ander medicijn dat deze bijwerking niet veroorzaakt.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 16 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
droge mond
Medicatie

Lees ook