Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Welke meerwaarde heeft lotgenotencontact?

Vraag

Hallo,

Op dringend advies van mijn huisarts en een psychiater ben ik op zoek gegaan naar lotgenoten online. Wat is de meerwaarde van zo’n – meestal ook nog eens oude – forum online??!!

Ik blijf dit lastig vinden, daar ook omdat er bij mij niet eens een duidelijke diagnose of zelfs onderzoek is voor mijn klachten! (vermoeidheid, achterdocht, veel stemmen, niet kunnen slapen, angstig enz)

Antwoord

Beste B,

Psychiatrische etiketten zeggen op zich niet zoveel. De meerwaarde van contact met lotgenoten zou kunnen zijn dat men naar je luistert, zonder meteen met oplossingen aan te komen, dat men soortgelijke ervaringen heeft, en gerichte adviezen kan geven. Voor veel mensen is het moeilijk te luisteren naar de verhalen van mensen die stemmen horen, angstig zijn, afwijkende ideeën hebben; vaak ook voor professionals. Lotgenoten weten hoe belangrijk en helend een luisterend oor kan zijn.

Ik hoor van stemmenhoorders dat ze vaak zelfhulpgroepen voor stemmenhoorders als erg ondersteunend vinden.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

lotgenotencontact
Stemmen horen

Lees ook