Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke therapie tijdens het afbouwen van aripiprazol?

Vraag

Na langdurig gebruik van aripiprazol wil ik echt afbouwen. Ik heb laatste jaren verschillende pogingen gedaan, ik ben van 25mg naar 7.5 nu gegaan. Ik heb erg veel last van bijwerkingen.

Ben er recentelijk achtergekomen dat dit medicijn gebruik mede mijn koopziek gedrag veroorzaakt. Ik lees dit in farmacotherapeutisch kompas en in een lotgenoten verhaal van PsychoseNet. Ik heb hierover het contact met psychiater hernieuwd. Ik wil echter goed beslagen ten ijs komen. Ik ben financieel tot de bodem gegaan…. Vandaar mijn nadrukkelijke wens om af te bouwen. Ik heb bij eerdere pogingen om af te bouwen weer psychotische verschijnselen gehad, zoals het idee dat ik gaten in mijn lichaam voel, wat onverdragelijk is… Ik voel me echter een stuk krachtiger dan voor de laatste afbouwpoging.

Mijn vraag is nu… Wat zou ik, indien nodig, ter vervanging kunnen gebruiken.? Geen oxazepam of zo, want daar ben ik aan verslaafd geweest.

Wat raadt u mij aan als therapie & steun daarbij?

Antwoord

Beste F,

Ik denk dat je, naast steun van een begripvolle psychiater die bereid is je bij te staan bij de experimenten die jij wil uitvoeren met je medicatie, ook gebaat zou zijn bij een lotgenotencontact bij een herstelacademie. Ik weet alleen niet of dat bij jou in de buurt is. Lotgenotencontact is soms een beetje zoeken maar kan erg belangrijk zijn bij dit soort experimenten met medicatie.

Verder is het belangrijk om psychische weerbaarheid te ontwikkelen nu je af gaat bouwen. Met een psycholoog zou je kunnen kijken of het onverdraaglijke “gaten” gevoel, als het optreedt, verdraaglijker zou kunnen maken. Vaak zijn gevoelens zo erg vanwege die interpretatie die we er aan geven, en dit kun je veranderen.

Ook kunnen dingen als Yoga en beweging veel uitmaken, lichaam en geest zijn hetzelfde en aan het lichaam kun je gestructureerd werken.

Hope this helps, heel veel succes!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 4 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Aripiprazol
therapie
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook