Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Werken alle antipsychotica even goed?

Vraag

Werkt Abilify even goed als andere antipsychotica? Of weet ik pas of het voor mij werkt als ik het heb geprobeerd?

Antwoord

Ha F,

Dank voor je belangrijke vraag. Je wilt weten of Abilify, of te wel aripripazol, beter werkt dan andere anti-psychotica. Het wantwoord is: nee. Ze werken allemaal even goed (of even slecht) behalve clozapine.

Dit vond ik in de richtlijn uit 2012 (en is goed wetenschappelijk onderzocht):

Het is niet aangetoond dat enig antipsychoticum effectiever is dan andere antipsychotica, met uitzondering van clozapine.

en er is geen eenduidige evidentie (geen bewijs) voor grotere werkzaamheid of effectiviteit van één bepaald antipsychoticum die een voorkeur voor een bepaald middel rechtvaardigt.

Maar let op! Alle medicijnen hebben wel meer of minder bijwerkingen. En of je het middel verdraagt, zal pas blijken als je het slikt. Het is wel de moeite van het proberen waard, zeker als je veel klachten hebt van psychose.

Mijn advies: een paar weken proberen, en als de voordelen/werking opwegen tegen de nadelen/bijwerkingen dan doorgaan. Zo niet: afbouwen en stoppen.

Heel veel succes!

Vriendelijke groeten, Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

abilify
antipsychotica
Clozapine
Medicatie

Lees ook