flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Zijn mijn klachten bijwerkingen van medicatie of restverschijnselen? * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn mijn klachten bijwerkingen van medicatie of restverschijnselen?

Vraag

Beste Jim,

Vorig jaar heb ik een tweede psychose gehad. Klachten die ik sindsdien heb en waar weinig tot geen progressie in zit, zijn: moeheid, het niet mee bewegen van mijn rechterarm bij het lopen, gebrek aan spontaniteit, een leeg hoofd, minder initiatief nemen, soms lamlendig en lusteloos, soms een soort gelatenheid/verlorenheid.

Zijn dit bijwerkingen van de medicatie en/of restverschijnselen van de psychose? Als het restverschijnselen zijn, hoe lang duren deze klachten dan nog? Waar heb ik nog invloed op?

Antwoord

Dank voor je vraag.

De dingen die je beschrijft kunnen samenhangen met:

(i) De medicatie – die zgn “negatieve symptomen” of motivatieproblemen kan veroorzaken. Zie onze website hierover: https://www.psychosenet.nl/psychose/psychose-symptomen/motivatieproblemen/

Je zou dus met je arts kunnen praten over proberen de dosis te verminderen en kijken of het beter wordt.

(ii) Een onderliggende somberheid in het kader van de worsteling die je doormaakt om te herstellen. Het is erg moeilijk om na een psychose je leven weer op te bouwen. Het kan leiden tot gebrek aan perspectief en somberheid – een gevoel dat je afgeschreven bent.

Een herstelwerkgroep, begeleid door ervaringswerkers, kan je helpen om weer perspectief te krijgen op je leven.

Hope this helps…

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 37

Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook