Main content

Vraag

Beste Jim,

Zou u een DNA-profielbepaling aanraden bij jarenlange slechte respons op medicatie?

Hoe krijg ik dat geregeld bij een onwelwillende huisarts en psychiater?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste K.,

Er zijn commerciële labs waar je het kunt laten bepalen (zelf betalen) maar veel heb je er niet aan in de praktijk. Je krijgt allerlei uitspraken over vele genetische varianten en dat staat interessant, maar in de praktijk kun je er weinig mee, TENZIJ je een duidelijke echte slow metabolizer bent op een CYP-enzym dat betrokken is bij veel medicamenten, zoals CYP2D6. Die kans is echter klein.

In de praktijk kun je beter varen op de bijwerkingen die je voelt en merkt, en proberen te zoeken naar een medicament dat iets doet in gunstige zin zonder al te veel bijwerkingen.

Maar houd er rekening mee dat het helemaal geen wet van Meden en Perzen is dat medicamenten altijd kunnen helpen. Vaak doen ze gewoon niet zoveel en kun je beter naar niet-medicamenteuze alternatieven gaan zoeken....

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 21 juni 2021
  • Deel deze pagina: