Main content

Vraag

Onze zoon heeft veel last van de negatieve symptomen van zijn eerdere psychosen. Hij heeft weinig energie en is vaak moe. Hij komt niet tot initiatief om dingen te doen. Hij heeft twee dagen dagbesteding, waar hij soms wel en soms niet de moed voor op kan brengen.

Hij volgt nu cognitieve fitness bij de ggz, ‘omdat iedereen zegt dat dat goed is’.

Ik vind het erg lastig om hem zo futloos en vol zelfverwijt te zien.

Wat kunnen wij als ouders doen in deze situatie?

Antwoord

Beste M.,

Niet zelden is het energiegebrek en de motivatieproblemen (in ieder geval een deel hiervan) gerelateerd aan de antipsychotische medicatie.

Een andere bron is de demoralisatie die vaak optreedt bij mensen met psychose door de combinatie van medicatie, stigma, verlies van oude leven en doelen, eenzaamheid en ervaring van uitsluiting.

Het is daarom van belang dat er een hersteltraject wordt opgezet waarbij hij op sleeptouw wordt genomen door ervaringsdeskundigen die hem 'verleiden' om uit de demoralisatie te komen.

Verder kan het van belang zijn om te experimenteren met dosisaanpassing van de medicatie. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor de demotiverende en dysfore effecten van antipsychotische medicatie.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over herstel:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 23 mei 2022
  • Deel deze pagina: