Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kunnen wij onze zoon helpen met zijn motivatieproblemen?

Vraag

Onze zoon heeft veel last van de negatieve symptomen van zijn eerdere psychosen. Hij heeft weinig energie en is vaak moe. Hij komt niet tot initiatief om dingen te doen. Hij heeft twee dagen dagbesteding, waar hij soms wel en soms niet de moed voor op kan brengen.

Hij volgt nu cognitieve fitness bij de ggz, ‘omdat iedereen zegt dat dat goed is’.

Ik vind het erg lastig om hem zo futloos en vol zelfverwijt te zien.

Wat kunnen wij als ouders doen in deze situatie?

Antwoord

Beste M.,

Niet zelden is het energiegebrek en de motivatieproblemen (in ieder geval een deel hiervan) gerelateerd aan de antipsychotische medicatie.

Een andere bron is de demoralisatie die vaak optreedt bij mensen met psychose door de combinatie van medicatie, stigma, verlies van oude leven en doelen, eenzaamheid en ervaring van uitsluiting.

Het is daarom van belang dat er een hersteltraject wordt opgezet waarbij hij op sleeptouw wordt genomen door ervaringsdeskundigen die hem ‘verleiden’ om uit de demoralisatie te komen.

Verder kan het van belang zijn om te experimenteren met dosisaanpassing van de medicatie. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor de demotiverende en dysfore effecten van antipsychotische medicatie.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 23 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook