Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe zorg ik dat mijn zoon met psychose hulp accepteert?

Vraag

Mijn zoon (eind twintig) kampt op dit moment met psychotische symptomen. Hij weigert hulp van de ggz en neemt geen medicatie.

Hoe krijg ik hem aan de medicatie zodat we in gesprek kunnen gaan en vanuit daar kunnen werken aan herstel?

Antwoord

Beste moeder,

Dank voor schrijven… en wat goed dat je hier komt….

Het is belangrijk om dit proces niet alleen te doen.

Probeer een resourcegroep te vormen met mensen die hem kennen en die hij belangrijk vindt. Familie, vrienden, buren, studiegenoten, etc….Maar ook kunnen de mensen van het FACT-team aansluiten. Verder is heel belangrijk de input van een ervaringsdeskundige en/of herstelcoach en/of sportcoach, maatschappelijk werker, of iemand die gewend is met jonge mensen te werken in lastige omstandigheden.

Ga vervolgens bij elkaar en probeer samen een strategie te vinden – wie doet wat, hoe en wanneer? Probeer je zoon er zoveel mogelijk bij te betrekken of zelfs in de lead te laten zijn, voor zover mogelijk.

Als moeder is het lastig om te veel op de stoel van de behandelaar te gaan zitten – dat kan beter iemand anders zijn. Als moeder moet je vooral inzetten op contact, relatie en dat er in ieder geval enige veiligheid is…

Ken je de LEAP-methode? Dit laat zien hoe je het beste kunt ‘praten met psychose’ in dit soort omstandigheden.

Besef dat het een proces is en dat soms risico’s nodig zijn om tot een oplossing te komen. Maar als de risico’s onacceptabel lijken dan moet de huisarts en de ggz eraan te pas komen om te kijken of een zorgmachtiging nodig is…. maar moet natuurlijk het beste worden voorkomen…

Hope this helps, heel veel sterkte moeder!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 28 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook