Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Vlinder

Vlinder (pseudoniem) is 50 jaar, getrouwd en moeder. Na een jarenlange strijd zowel in als mét de psychiatrie heeft ze een bestaan opgebouwd en heeft ze leren omgaan met het leven.

Overweldigend? Welnee! – over het hebben van een hyperfocus

Vlinder schrijft over Het hebben van een hyperfocus. "Is het erg dat je intens kunt opgaan in onderwerpen, of in gedachten, of in gevoelens?"

Vlinder is een Survivor. Ze is moeder, echtgenote, vriendin maar bovenal zichzelf. Na een lange strijd, opnames, veel medicatie, tal van hulpverleners weet ze weer wie ze is. Ze schrijft deze blog over het hebben van een hyperfocus.

Jezelf verliezen in iets, vaak wordt dit als iets negatiefs gezien

In de psychiatrie althans vaak wel. Doordat je jezelf verliest kun je je minder goed concentreren, er is immers zoveel te zien! Doordat je jezelf verliest in iets heb je een zogenoemde hyperfocus, vaak gerelateerd aan autisme. Of je kunt zo opgaan in de emoties dat ze overweldigend kunnen worden, ook daar past heel goed een label bij…

Misschien is het tijd dat we de zaak eens om gaan draaien

Is het zo erg dat je zo intens kunt opgaan in onderwerpen, of in gedachten, of in gevoelens? Ik vind van niet. Je kunt er veel energie uit putten en vreugde bij beleven of er simpel eventjes van genieten.

Het wordt pas erg als het te groot gaat worden, dán kun je jezelf verliezen, alsof je zonder diploma in het diepe springt. Maar dat wil niet zeggen dat zwemmen gevaarlijk is. Dus hoe fijn zou het zijn als kinderen, hoe jong ook, wordt geleerd dat ze zelf in staat zijn gevoelens, emoties, gedachten kleiner of groter te maken? Ze zijn immers niet eens altijd van henzelf.

Dit is vaak de reden dat je als mens überhaupt in de knoop raakt. Overspoeld door, overvloed aan. Het gevoel dat het je overkomt. Maar niks is minder waar. je hebt het meestal niet zien, of voelen aankomen.

Hoe dichter je bij jezelf kunt komen, hoe beter je jezelf leert kennen

En hoe beter je dus kunt gaan (h)erkennen en de regie pakken over je gevoelens, je gedachten. Zo kun je stapje voor stapje leren controle te krijgen over hoe je je voelt of hoe je denkt, en niet door ze te veranderen of weg te wensen, weg te duwen of er zelfs bang voor te worden, maar door ze in het gezicht te kijken, te beleven en te erkennen en ze dan los te laten.

Zoals ik mijn dochter altijd vertel: je kunt niet altijd bepalen hoe je je voelt of wat je hoofd allemaal denkt, maar je kunt te allen tijden zelf beslissen wat je ermee doet!

Meer lezen over focus?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *