Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychoses, wat zijn dat? – Een persoonlijk verhaal

blog-psychoses

Psychosenet plaatste onlangs een oproep. Inhoud: deel je definitie over psychose, trauma en bipolariteit met ons. Cynthia schrijft er een blog over. Hoe zij het voelt en wat het voor haar is. “Wat zijn psychoses? Ja dat is een goede!”

Psychoses wat zijn dat? Ja dat is een goede. Psychose is een soort gemoedstoestand van de hersenen. Je hebt dan visioenen, hallucinaties, wanen of waanideeën, of gehoorhallucinaties, rare gedachten enz. Ik heb soms het gevoel dat mijn hersenen op hol slaan, het gevoel dat ik compleet explodeer of dat mijn ziel eruit springt. Waarna ik later weer voor de helft terugkom. Dat is een rare gewaarwording. Het is zeer vermoeiend allemaal.

Door soms catatonisch te zijn krijg je stijve spieren en kun je niet meer lopen. Het beste voor mij  is dan gewoon te liggen, sigaretjes te roken, thee te drinken en in mijn geval Peppa Pig te kijken. Ik heb namelijk behoefte aan iets liefs na die agressiviteit. En dan bedoel ik niet een activiteit want je bent al moe genoeg. Gewoon rustig aan doen. Het kan soms de hele dag of avond duren voordat het over is. Ook belangrijk is prikkels vermijden. Want als ze dan van alles vertellen dan doet het pijn aan je hoofd. Dus geen contact met anderen, alleen met begeleiding. Maar ook niet altijd. Gewoon rustig bij jezelf blijven en alleen blijven. Bij wijze van spreken met knuffelbeer in bed liggen als je er middenin zit.

Hoe ontstaan psychoses?

Hoe ze precies ontstaan bij mij kan ik wel zeggen. Doordat er kortsluiting in de hersenen ontstaat valt het hele systeem uit. En hoe die kortsluiting ontstaat? Ja dat komt doordat ik een aandoening heb, dit is de beperking. Je kunt niet meer helder nadenken als je iets hoort of ziet. Wat zich in je omgeving afspeelt kun je niet meer relativeren. Je zintuigen zijn uitstekend maar je kunt het geen plaatsje geven.

Daarom kun je beter prikkels vermijden evenals drukte, drukke mensen enzovoort. Vooral geen ruzies en discussies. Deze kun je op zo’n moment helemaal niet hebben. Soms, dat heb ik niet, maar sommige mensen die een psychose hebben die worden agressief en slaan alles kort en klein. Of draaien heavy metal omdat hun hoofden vol zitten met wilde gedachten. Allemaal duiveltjes die stemmen en ze hebben goede stemmen. Sommigen gaan schreeuwen tegen anderen, dit is het duivelse stemmetje.

Ieder mens ervaart een psychose weer anders en je moet leuke dingen blijven doen als je erdoorheen bent of lichte psychoses hebt. Maar niet te ver weggaan, uit huis bijvoorbeeld. Dit is nog een besprekingspunt. Dat probeer ik hierna uit te leggen.

Aan de ene kant

is het goed om uit huis te gaan of uit eten te gaan, maar aan de andere kant kun je toch te veel onnodige informatie op doen. Positieve en lieve mensen zijn dan goed voor je. Maar tv en andere prikkels zijn dan negatief voor je. Dus kun je beter thuisblijven. Visite ontvangen, positieve en lieve mensen op zoeken en veel rust.

Als je wel weg van huis gaat, kun je niet aan je huidige structuur werken, je zit niet in je veilige omgeving met je eigen spullen enz. Je kunt wel wat spullen meenemen, knuffelbeer, medicatie, iPad, breiwerkje enz. Structuur hebben is ook zeer belangrijk, eten drinken rusten slapen Peppa Pig kijken of iets liefs in ieder geval. Lief voor jezelf zijn en jezelf met liefde omringen. Eigenlijk heb je ruzie met je omgeving en met jezelf.


Cynthia heeft psychoses en vertelt er over.

Meer lezen over psychosegevoeligheid?

Foto van Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *