Marianne: “Zij zit tegenover mij, haar handen trillen. Ze loopt niet zo gemakkelijk, haar geheugen laat het afweten. Ik zit tegenover haar, we zijn van dezelfde leeftijd. Zij confronteert mij met hoe ik had kunnen zijn. Beiden hadden we een kraambedpsychose en werden we schizofreen genoemd.” De spiegel tussen Oude en Nieuwe GGZ.
Haar leven verliep binnen de instelling, waarin men niet wist wat men met haar moest, ze was in de war. Medicijnen hielpen niet, maar goed ze was veilig. Tijdens mijn opname hielpen de medicijnen mij ook niet, ik hoorde stemmen in mijn hoofd.
Mijn leven verliep anders
De eerste keer dat ik mocht fietsen buiten het terrein fietste ik als een krankzinnige naar het wegloophuis. Ik heb nog nooit zo hard gefietst. Ik werd gered en nam de regie over, zowel van de stemmen als in mijn leven. Zij is depressief geweest en krijgt nu ECT, dit heeft ertoe geleid dat zij nu beschermd kan wonen. Het contact met haar kinderen is hersteld! Ze is van het voor haar ‘veilige’ terrein af. Ik ben ook depressief geweest en heb gekozen voor psychotherapie.
Het gaat goed met ons allebei, we voelen ons verbonden met elkaar ondanks de verschillen. En ik ben me er zeer van bewust dat als ik toen de fiets niet gepakt had, ik een onderdeel zou zijn van de oude psychiatrie.
Sinds kort weet ik dat ik last heb gehad van complexe PTSS, waardoor ik dissocieerde en stemmen hoorde. En zij? Zij weet het niet meer, haar geheugen is voor een groot deel weg. Ze kan alleen naar de foto’s kijken waarop ze een gelukkig kind lijkt te zijn. Ik heb mijn eigen gedachten hierover….
Haar leven was niet gemakkelijk, mijn leven was niet gemakkelijk
Maar ik had wel zelf de regie. Ik noem mijzelf een eigen kracht-model. We zullen nog een tijdje samen op lopen en leren van elkaar. Ik maak in ieder geval een diepe buiging voor haar… ze is van zo ver gekomen!
Marianne Kranenkamp is werkzaam als herstelcoach bij meerdere FACT-team van GGNet. Ze begeleidt mensen op psychosociaal vlak, met specifieke aandacht voor traumagerelateerde klachten, levensverhaal, verlieskunde, maar vooral kijkend naar: Wie ben jij en wat is met je er gebeurd?
photo credit: Brage Neslein Korsnes
Meer lezen over de Oude en Nieuwe GGZ?
- Wat is herstel? – info van PsychoseNet
- Hoe een intake beter niet kan verlopen – stempels plakken & vooroordelen
- Wat moet ik met psychiaters die per se de richtlijn willen volgen?
- De Nieuwe GGZ – bezig om een ‘Goede GGZ’ te realiseren
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.
Geef een reactie