Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Hopensjouwer

Hopensjouwer (pseudoniem) schrijft herkenbare blogs voor PsychoseNet.

Stapje voor stapje – maak je doelen haalbaar

stapje voor stapje
Werken met kleine stapjes maakt je doelen haalbaarder, dat weet Hopensjouwer uit ervaring. Na 24 jaar nam hij eindelijk zijn woning onder handen en ruimde flink op, maar er is nog meer winst te behalen. Stapje voor stapje.

We zijn een gelukkig landje. Volgens het jaarlijkse World Happiness Report van de VN staat Nederland dit jaar op de vijfde plaats, net achter Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland. En ach, soms heb je ook weinig nodig om gelukkig te zijn. Nadat ik eind maart nieuwe vloerbedekking had laten leggen (zie mijn vorige column), kreeg mijn woonkamer begin mei ook nog frisse nieuwe jaloezieën – in plaats van die totaal versleten lamellen die van pure ellende uit elkaar begonnen te vallen.

Elke keer dat ik nu mijn woonkamer binnenkom, krijg ik een opgewekt gevoel, in de wetenschap dat ik weer een stap heb gezet naar een prettige leefomgeving. Maar ook op andere terreinen kun je wel degelijk meer geluk ervaren.

Volgens psychologieprof Willem van der Does hangt geluk samen met twee dingen: een betere gezondheid en minder stress

En daar kun je volgens hem zelf aan werken. Kies eerst steeds een realistisch doel, en ga er dan – stapje voor stapje – ook echt mee aan de slag. Want helaas: de kaboutertjes doen het niet. (Hun zeven verre neven zongen al: ‘Hey ho, hey ho! Je krijgt het niet cadeau!’)

Werken met kleine stapjes maakt je doelen ook haalbaarder – en dat motiveert om vol te houden

Ik spreek uit ervaring: zo’n 20 jaar geleden woog ik over de negentig kilo en kreeg ik een aardig buikje, tot ik op een dag besloot daar echt iets aan te gaan doen. Maar dan niet via een streng dieet waarmee je ineens tien kilo of meer afvalt – want dat hou je moeilijk vol en de kilo’s vliegen er net zo vrolijk weer aan (het beruchte jojo-effect). Nee, ik begon bescheiden: aan het eind van dat jaar wilde ik weer onder de 90 kilo komen. Dat was prima te doen, en wel door structureel minder vet te eten (zoals: niet meer wekelijks een patatje mayo) en door meer te bewegen. Het jaar daarop verlaagde ik de lat naar 88 kilo. Zo zakte mijn gewicht na een paar jaar weer naar een acceptabel niveau. Nu weeg ik al jaren tussen de 70 en 75 kilo, en dat is prima vol te houden.

Inmiddels heb ik zo toch weer een aantal zaken kunnen afstrepen

Gezond gewicht: check! Nieuwe vloerbedekking en zonwering: check! Oude paperassen opruimen: check!
Toch ben ik er nog lang niet: ondanks mijn vernieuwde vloerbedekking volgt mijn geest nog steeds hetzelfde platgetreden gedachtenpad. En mijn paperassen zijn dan wel opgeruimd, maar mijn mentale administratie zit nog vol oude meuk. Kortom: hier ligt nog een schone taak.

Om de moed erin te houden, kan ik me wellicht de uitspraak van de Romeinse filosoof-keizer Marcus Aurelius voor ogen houden dat je levensgeluk afhangt van de aard van je gedachten. Kijk, met die wijze woorden legde hij toch best wat gewicht in de schaal.

Want wat Obelix ook van de Romeinen mocht zeggen: die Marcus Aurelius was toch bepaald geen rare jongen…

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *