Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

François de Waal

François werkte als tv-maker en jurist. Hij werkte ook als ervaringsdeskundige bij de Depressie Vereniging.

Gelukkig – over de zoektocht naar geluk

blog-Gelukkig

Gelukkig. ‘Gelukkig zijn? Ja, dertig seconden per jaar’. Krachtige blog over depressie en François zijn zoektocht naar geluk.

Ik heb me in mijn leven vaak slecht gevoeld. Ik had een hekel aan slecht weer, dus als het hard woei of regende was ik humeurig. Als het eten in een restaurant tegenviel, was ik nors: je gaat naar een restaurant, betaalt goed geld en dan krijg je deze rommel!

Als ik de krant las, werd ik boos om alle ellende waarover ik las, graaiende zakenlui, corrupte gezagsdragers, kinderverkrachtende ouders en een literaire prijs voor Joost Zwagerman. Zijn ze nou helemaal gek geworden!

Mijn werk was nooit helemaal bevredigend

Ik zat op de verkeerde plek en moest op mijn knieën of tenen lopen. Ik had vrijwel altijd moeite met degene die mijn baas was. Ik vond het vreselijk om vroeg op te staan, naar kantoor te gaan en aardig te zijn tegen mijn collega’s.
Ook mijn relatie was geen succes. Waarom deed hij dit nou weer? En waarom dat niet? Met een paniekerig gevoel merkte ik dat ik eigenlijk een beetje genoeg van hem kreeg. Maar ja, waar haalde ik zo vlug een goede, nee een betere, vervanger vandaan?

Ik was over mijn hele leven niet tevreden

Ik had hier pijnlijke piekerperiodes over die steeds langer duurden en waar ik steeds dieper in wegzonk. Lang in bed blijven liggen, overdag op de bank in slaap vallen, de telefoon niet opnemen. Ik had het leven geaccepteerd als zinloos en deprimerend. Ik las Reve, Hermans, Komrij en Kousbroek en die gaven me gelijk. Gelukkig zijn was één keer per jaar dertig seconden lang de zon zien verdwijnen in de zee, zittend op een tropisch strand.

Zo had ik nog eeuwig kunnen doorgaan, dat wil zeggen tot mijn dood. Maar ergens in deze zwarte poel van ellende begon er binnen in mij iets te trillen. Er is iets gebeurd, zo rond mijn veertigste. Ik kon er niet meer tegen. Ik wilde niet meer zo ongelukkig zijn en ging op zoek. Ik besloot andere boeken te lezen, geen hedendaagse Nederlandse literatuur meer, maar boeken over filosofie, psychologie en religie. Veel van die boeken, de een trouwens beter dan de ander, zeiden uiteindelijk allemaal hetzelfde op verschillende manieren.

Gelukkig zijn is iets wat je zelf in de hand hebt

Gelukkig zijn heeft bijna niets te maken met dingen buiten je en bijna alles met dingen binnen in je. Geluk is niet de afwezigheid van problemen (kun je namelijk lang op wachten), maar dat je gelukkig bent ondanks je problemen.

Het gaat niet om de wereld, maar om je houding tegenover de wereld. Je kunt ondankbaar zijn omdat er zoveel dingen verkeerd gaan of dankbaar zijn voor alle goede dingen. Je kunt proberen je te concentreren op de positieve dingen in de wereld, in anderen en in jezelf, in plaats van op de negatieve. Je kunt kiezen voor egoïsme, korte-termijn-plezier en schaamte of voor een wijs, verstandig en volwassen leven.

Leven volgens normen en waarden maakt je gelukkig

Het lijkt wel of je al gelukkig moet zijn om het te worden. Als je nu niet gelukkig bent, word je het nooit. Als je niet nu alle goede, mooie dingen ziet, zul je ze straks ook niet zien, hoeveel geld, liefde, succes en roem je ook krijgt. Het gaat om de blik waarmee je kijkt. Wat een verbijsterende gedachte! Dus ik hoefde me niet meer zo ellendig te voelen? Er was een einde mogelijk aan dat nooit ophoudende gevoel van malaise? Gelukkig zijn is iets waarvoor je kiest – of niet.

Tips

 1. Bedenk wat het je geeft om je te concentreren op de negatieve aspecten van alles. Is het vertrouwd? Is het stoer? Is het gebruikelijk in je omgeving?
 2. Hoe zou men reageren als je je zou concentreren op de positieve aspecten van alles? Is hun reactie belangrijker dan jouw ongelukkig zijn
 3. Het glas is half vol en (dus) tegelijk half leeg. Kies. Als je niet kiest, kies je voor wat je altijd hebt gedaan.

Meer lezen over depressie?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

5 reacties op “Gelukkig – over de zoektocht naar geluk”

 1. Beste Mabel en Bert, hartelijk dank voor de reacties. Een andere bril opzetten (perceptie) is helaas niet simpel, maar heel erg moeilijk als je tientallen jaren continu op een negatieve manier hebt gedacht, gevoeld en geleefd. Het is niet veranderen van vies naar schoon water in de put gooien, maar de put zelf veranderen.

  1. Sorry François, ik reageerde op wat Mabel schreef nl. over haar depressie. Daarbij lijkt mij positief denken niet genoeg. Beter is om de oorzaak van de depressie op te sporen, en vaak is dat veel afkeuring gehad hebben in de jeugd. En die pijn wordt dan verdrongen door weinig of niets meer te voelen: de depressie is daar. En afkeuring hangt soms samen met negatief taalgebruik van de ouders. Jij hebt het niet over depressie, slechts over negatieve denken en spreken van jezelf. Als een aangeleerde gewoonte. En begrijpelijk dat het dan volstaat om die gewoonte om te bouwen. Dat dat geen gemakkelijke klus is, wil ik graag aannemen.

   1. Beste Bert, we zijn het denk ik eens.
    Ik schreef voor Psychosenet.nl een blog getiteld ‘Voel de pijn’: https://www.psychosenet.nl/voel-de-pijn-lijden-komt-als-je-vecht-tegen-de-pijn/
    En ik schreef voor Psychosenet.nl een blog over het zoeken naar de oorzaak van je depressie, nu niet meer op de site.
    Respectievelijk de hoofdstukken 37 en 12 van mijn boek ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’.

 2. Daar zit zeker een waarheid in, maar het is niet zo simpel als gewoon even een andere bril opzetten, als je erg en/of lang depressief bent.

  1. Inderdaad Mabel. Wat François voorstelt is als schoonwater in een smerige out gooien, het wordt er wel iets lichter van, maar beter is om eerste het vuil eruit te halen. De pijn te ervaren en door te werkend die je met een depressie probeert weg te houden, niet te hoeven voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *