Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Tegen het advies van de psycholoog in- over eigen keuzes maken.

blog- eigen keuzes maken

Eigen keuzes maken: Lotje is terug gegaan naar Italië waar ze lang niet geweest is. Ze heeft er eerder twee jaar gewoond. Ze is docent Italiaans, psychosegevoelig en heeft ook wanen gehad dat de maffia achter haar aan zat. “Mijn eerste psychose ontwikkelde zich toen ik in Italië woonde.”

Ik had grote moeite met de studie, deed mijn uiterste best om de taal onder de knie te krijgen en probeerde er ook nog een sociaal leven te ontwikkelen. Dat samen was een zware klus voor mij en het triggerde mijn psychosegevoeligheid. Ik vond het heel leuk om te reizen en in Italië te zijn, maar ik heb dus ook genoemde wanen gehad.
Die maffia heeft natuurlijk wel een basis in de realiteit, maar als jij gewoon je ding doet heb je daar helemaal geen last van. Het is op het moment dat jij je onzeker of onveilig voelt, dat een dergelijke waan weer de kop kan opsteken.

Eigen keuzes maken ondanks negatief advies

Mijn psycholoog heeft me ontraden opnieuw op vakantie te gaan naar Italië om deze reden. Hij was bang dat het zou ontsporen. Ik heb daar echt wel goed over nagedacht, maar heb toen toch besloten dat ik wél wilde gaan. Samen met mijn gezin en mijn moeder, naar een veilig vakantiehuisje. Ik was niet alleen en de omgeving zou stabiel zijn.
Ik heb er wel veel stress over gehad. Want ook heb ik wanen gehad tijdens het vliegen, dat het vliegtuig neer zou storten. Toen ik de reis had geboekt in November heb ik in December op het punt gestaan om alles te annuleren, zo angstig was ik. Maar ik heb het niet gedaan en ik heb toen besloten dat ik ook met een paniekaanval in het vliegtuig zou stappen.

Zenuwachtig, maar toch doorzetten

De week voordat we gingen was ik ook zenuwachtig. Ik kon geen boek meer lezen en had geen rust in mijn hoofd. Wel had ik vertrouwen in mezelf en in de steun van mijn gezin. Toen we eenmaal waren vertrokken vond ik het heel leuk en toen we weer in een Italiaanse bar zaten voelde het als thuiskomen. Ik vond het heerlijk de taal weer te spreken. Ook was het de eerste keer dat ik mijn kinderen meenam naar het buitenland, het land dat mijn tweede thuis is. Ze vonden het fantastisch en hebben nu prachtige herinneringen.

Magisch denken

Er is één zwak moment geweest. De dag van de terugreis was ontzettend lang. Ik was moe van de vakantie, had lang niet altijd goed geslapen en we moesten die dag de tijd doden omdat het vliegtuig om 20:00 ’s avonds vertrok en we om 12:00 uit het vakantiehuisje moesten. Ook moesten we nog een lang stuk rijden met de auto en rijden met de auto in Zuid-Italië is ook niet persé rustgevend. Bij het opstijgen van het vliegtuig was ik angstig. Ik heb er niks van laten merken aan mijn familie maar ik dacht toen dat mijn gedachten de koers van het vliegtuig konden bepalen (en of hij zou neerstorten of niet). Dat was een oprisping als gevolg van mijn psychosegevoeligheid. Maar ik wist dat het niet waar was en kon het naast me neer leggen

Positieve herinneringen maken

Mijn vader werkte ook in de psychiatrie en hij heeft me altijd gestimuleerd om me tóch over mijn angsten heen te zetten en nieuwe herinneringen te maken op plekken die pijn doen. Dus terwijl ik in 2003 en in 2005 psychotisch werd in Italië, ben ik in 2010, 2014, 2018 en 2023 toch teruggegaan en heb ik er ontzettend genoten van hele fijne vakanties. Ook kreeg ik, door mijn bezoek aan Italië, weer nieuwe energie om weer les te gaan geven en ben ik bij terugkomst weer begonnen met mijn taalschool. Wil je ook Italiaanse les van iemand die psychosegevoelig is, neem dan eens een kijkje op dilatua.nl

Meer lezen?

Reacties

2 reacties op “Tegen het advies van de psycholoog in- over eigen keuzes maken.”

  1. Vlinder

    Hoi Lotje, wat ontzettend knap dat je bent gegaan!!! En ook dat je niet het advies hebt opgevolgd, wat ik persoonlijk een slecht advies vind…. een psycholoog moet toch weten dat een angst alleen maar groter wordt als je er gehoor aan geeft?

    Chapeau voor jou!! En ontzettend fijn dat je zo hebt genoten en juist een positieve ervaring hebt opgedaan. Hier groeit een mens door 😉

    Warme groet vlinder

  2. Roelof

    Je moet je inderdaad niet altijd iets aantrekken van hulpverleners. Daar ben ik zelf ook vaak heel ver mee gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *