Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marco de Winter

Marco de Winter (4 januari 1981, geboren te Terneuzen) leeft ondertussen al bijna 8 jaar op een woonlocatie van Zeeuws Gronden! Vroeger dacht hij: dat is niets dat dagbesteding. Nu is hij allround kunstenaar! Dat hij deze mogelijkheid heeft gekregen vindt hij fantastisch!

Terugkijken op de winter – over de winterdip

blog- terugkijken op de winter

We zijn nu een maand in de lente. Ik was lui van de winterperiode, gestrest en depressief!

Stiekem was ik de laatste maanden erg lui. De spanningshoofdpijn zorgde ervoor dat ik erg veel sliep en dat ik chagrijnig was. Dacht dat het nu ook weer eens tijd was dat ik mij bezighoud. Maar dat lukte mij niet. Die amitriptyline werkte best erg goed, en daardoor waarschijnlijk zo veel slaap. Ik voelde hierdoor ook veel minder spanningshoofdpijn. Mijn nekspieren ontspannen en mijn drukte  weg. Ik had met een beetje lopen al voldoening heb maar de luiheid was groter.

Maar ik schoot ik hier niets mee op, ik moest toch weer gaan werken en de ervaringsdeskundige zijn? Ik denk als ik zou vertellen hoe lui ik de afgelopen maanden ben geweest dat de psychiater zou zeggen dat het geen slapen meer is maar een flinke winterdip omdat ik echt te weinig heb gedaan. En dat ik ben blijven hangen in niksen en dat ik de schuld geef aan het medicijn.

Terugkijken op de winter, nog iets

Ten tweede was ook de gemoedstoestand de reden waarom ik zo lui was, namelijk omdat ik chagrijnig was geworden, chagrijnig en lui. Een echte winterdip. Lui vanwege waarschijnlijk het hele goede gevoel van de amitriptyline! Chagrijnig omdat ik te lang hing in mijn luiheid. Gered door de amitriptyline is! En ook meer stemmen! De spanningshoofdpijn gaf mij juist dat verkeerde gevoel. En de anti geeft mij voldoening waardoor ik weer juist zo lui ben! En toen bam, de luiheid veroorzaakte ook nog eens een te hoge cholesterol en zit ik met suikerziekte ook juist in de positieve cijfers.

Ik moest dus echt iets gaan doen maar het was nou eenmaal een winterdip ! Dat betekent dat ik extra goed voor mijzelf moest gaan zorgen. Bewegen en veel meer bewegen dan ik nu doe en waar mogelijk te stoppen met roken (Doch mij belonen met een peuk is ook wel goed.) En voldoende dagbesteding plannen om aan alle verveling tegenspraak te geven. En dat was (en is) inderdaad best moeilijk.

Daarom moest ik beter voor mezelf gaan zorgen

bezig gaan zijn en niet flauw doen met luieren en niksen in een stoel. Gewoon weer de dingen doen die ik erg goed kan. Dingen zoals artiest/ kunstenaar zijn en mij als ervaringsdeskundige gedragen. Want nu ik deze stress voel? Te veel! Heb ik steeds meer zin om weer gewoon druk bezig te zijn. Zoals de afgelopen 10 jaar. De stress wordt mij te hoog en ook rook ik weer veel te veel. Zeker een pakje per dag van 27 sigaretten. Zo’n dip is nergens goed voor. De tijden van deze winterdip zijn niet spannend en hebben misschien een beetje te maken met mijn stoornis ook. Plus het feit dat het erg ideaal lijkt; Uitrusten? Hmmm.

Ik begin erge stemmen te horen en ik word moe van de eerste stappen die ik zet als ik uit mijn luie stoel kom. Dus? Ik moet zeker weer gaan beginnen. En daar ben ik nu aan begonnen. Niet nog zwaarder worden maar juist ritme en balans. Ik heb ook nu meteen de snoepjes en koekjes weggegooid en bleekselderij gekocht. Knagen en knagen en niet meer snoepen. Minder vet gaan eten nu. Maar ook beetje je eigen verwennen. Namelijk in het weekend. Afijn, het lukt al een stukje.

fotocredits Willy de Winter

Reacties

3 reacties op “Terugkijken op de winter – over de winterdip”

 1. Miriam

  Bij mij helpt het om àls ik dan eens een keer iets doe, daar overdreven enthousiast over te doen.
  Bij voorbeeld als ik 1 been uit bed steek mijzelf als een sportreporter aan te moedigen.

  En nooit tegen mezelf zeggen dat het beter moet, maar alles wat ik doe te valideren. Je doe vaak op een ‘luie dag’ nog allerlei dingen.
  Succes!

 2. Odile

  Ik wens je veel goede moed. Soms is er stress waardoor de ontspanning weinig kwaliteit heeft en je erna niet het gevoel hebt uitgerust te zijn. Sowieso duurt het langer om te ontspannen als je stemmen hoort. Bij mij blijk ik toch mijn nek- en schouders te spannen en de enige manier om te ontspannen is continu de spieren te ontspannen (die zich meteen weer spannen) door te leunen in een gemakkelijke stoel. Ik ben dan minstens een uur geconcentreerd bezig mijn nek- en schouders te ontspannen. De spanning komt telkens terug vanuit mijn onderbewuste. Het is ook nodig de onderliggende bron van spanning te overdenken. Bijvoorbeeld dat ik een spannende bijeenkomst heb en me er nu al zorgen over maak. Ik overdenk wat er zou kunnen gebeuren en wat ik dan zal doen of zeggen. Of ik denk dat het zal gaan zoals het gaat en toch redelijk goed zal gaan, zelfs wanneer ik het niet helemaal goed doe. De anderen zullen waarschijnlijk me helpen wanneer het niet helemaal goed gaat. Op deze manier met mezelf ‘oefenen’ neemt wat van de spanning weg.

  1. Duidelijk herkenbaar!!! Masseren en blijven masseren!!!! Ik heb er niet super veel last van maar uit m’n onderbewuste weet ik dat ik gespannen ben… slik jij toevallig ook paracetamol??? Ik mag elke dag pakken maar doe het niet, soms wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *