Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Tips bij terugval in je herstel – met 15 adviezen richting eigen regie

Dora geeft 15 praktische tips over herstellen van een terugval, inclusief drie waardevolle antwoorden van Jim van Os.

Dora beschrijft in dit verhaal inzichten die haar, met 15 tips bij terugval.  Die wellicht anderen  helpen om tot een goed ‘behandelplan op basis van eigen regie’ te komen.

Ook deelt ze onduidelijkheden die haar onrust geven, welke psychiater Jim van Os beantwoordt.

Momenteel gaat het niet zo goed, ik heb een soort terugval gehad

Om mijn ‘achterdochtige gedachten’ (en opgaan in ideeën van een multidimensionale werkelijkheid/ spiegelsfeer/ (a)ether wereld) te ‘couperen’ heb ik behulpzame dingen ervaren. Behulpzaam in het voorkomen van crisis.

Wat mij de afgelopen twee weken echt heeft geholpen is;

1. Mensen die vertrouwen bleven uitstralen, het gevoel dat mensen mij steunen in mijn eigen proces (dus niet voor me invullen of direct vanuit angst/ongerustheid reageren of achter mijn rug om communiceren).

2. Mensen die me aanmoedigen rustige activiteiten te gaan doen (via de app/telefoon was al veel prikkels).

3. Mensen die met me mee hebben gekeken naar de hoeveelheid activiteiten (en categoriseren hoeveel prikkels die geven) die ik wilde doen en me adviseren minder te doen (dit vond ik erg lastig en verdrietig soms om te accepteren, maar ben blij met de ‘amplitude demping).

4. Een liefdevolle, veilige omgeving creëren; kaarsje aan, geurtjes, theetje, rustige muziek (bijv. slow -van Lennard Cohen). Dit helpt vooral als ik stress vlagen en trillerigheid in mijn lichaam ervoer.

5. Anderen die hun zienswijze delen op een gelijkwaardige manier zonder ongerustheid uit te stralen; “ik merk dat je onrustig bent, te veel wilt, ik merk dat je nog wel ‘realiteit toetsing’ kan doen.”

6. Het advies om zout/kruiden baden te nemen in de avond en daarna met olie een omhullend gevoel te geven. Ook een reiki behandeling gaf mij een warm, rustig, veilig en steunend gevoel. En ik kreeg van haar aardingsoefeningen.

7. Het advies om mezelf (en de ander) te vergeven met de woorden Ho’oponopono en twee keer twintig minuten per dag even helemaal niets te doen (dit is me tot op heden nog maar drie keer gelukt!)

8. Lezen over dat zelfcompassie belangrijk is bij herstellen van trauma -> Voelen wat er gebeurt in jezelf zonder oordeel, veilig kunnen huilen, veilig boos kunnen zijn, veilig kunnen ventileren!

9. Meditatie (serie overvloed van Deepak Chopra werkt rustgevend, is een makkelijk aan te zetten rust punt) en wetenschappelijk georiënteerde meditatie.

10. Eckhart Tolle – de kracht van het nu.  ‘Voel wat de gedachte en emotie met je doet, laat los, je bent niet je gevoel en gedachte, je bent veilig in het nu!’

11. Een nuchtere manier om in het nu te komen door te benoemen van drie dingen die je ziet, drie dingen die je hoort, drie dingen die je voelt, één ding wat je ruikt en één ding wat je proeft.

12. Medicatie adviezen van verschillende artsen; stibium metalicum d6 poeder 4-5 per dag – zopiclon 7,5 mg bij wakker liggen. Eventuele stress en trillerigheid in mijn lichaam opvangen met avena sativa (maar ook vooral onder een dekentje op de bank gaan liggen en muziek of meditatie aanzetten!)

13. Slaap advies; Goed slapen is heel belangrijk om ontregeling te voorkomen en stabiliteit terug te vinden en te houden. Bouw rust momenten in op de dag, wissel activiteiten en rust af. Zoek je balans met een goed dagritme met bezigheden; zorg voor genoeg beweging, sociaal contact en buiten komen.

14. Buiten wandelen, hardlopen, in de tuin werken met groen en aarde.

15. Het idee dat als ik toch in crisis glijd (wat heel eng voelt, omdat ik niet weet hoe en wanneer dit komt en hoe ik dit kan voorkomen) mijn signaleringsplan erbij pakken. Ik heb een lief netwerk van mensen om me heen, en ik altijd kan terugvallen door tijdelijk abilify of haldol te gebruiken.

Drie vragen aan Jim van Os over onduidelijkheden die me onrust gaven tijdens mijn herstel

Slaapmedicatie

Het advies van het Farmacotherapeutisch Kompas is: ‘Voor aanvang van de behandeling de oorzaak van slapeloosheid onderzoeken’.

Vraag: Hoe onderzoek je dit? Hoe kun je de oorzaak behandelen?

Jim van Os:“Dit wordt onderzocht met vragen in een onderzoek: bijvoorbeeld gebruiken mensen veel koffie voor het slapen gaan, nemen ze medicaties die de slaap kunnen verstoren, is er sprake van overgewicht en slaap-apneu, zijn er slaapziektes in de familie, is er sprake van trauma in het verleden waardoor nachtmerries ontstaan.

Is er sprake van slechte slaapomstandigheden (slecht kussen, matras, temperatuur, snurken partner), is er sprake van stress, is er sprake van ‘restless legs syndrome’, is er sprake van overgangsklachten, is het dag-nacht bioritme ontregeld door reizen, etc.

Dit zijn allemaal dingen die de arts op het spoor kunnen zetten van een behandelbare slaapstoornis.”

Antipsychotica

antipsychotica en dopamine

Ik las deze blog op PsychoseNet over antipsychotica en dopamine supersensiviteit.

Als iemand lang antipsychotica gebruikt zal het lichaam proberen te compenseren voor de effecten van de medicatie. Aangezien antipsychotica werken door de dopamine -D2-receptor te blokkeren, zal het lichaam trachten deze blokkade op de een of andere manier ongedaan te maken. Dit kan leiden tot ’supersensitiviteit’ van de dopamine-D2-receptor, waardoor de psychosegevoeligheid juist kan toenemen in plaats van afnemen.

Vraag: Waarom wordt er dan toch geadviseerd door psychiaters om tien jaar de medicatie te gebruiken?

Jim van Os: “De voorschrijver zal de voordelen van lange termijn voorschrijven moeten wegen tegen de lange termijn nadelen. Soms worden de mensen zo heftig en zo snel weer ontregeld zonder medicatie dat gebruik op de lange termijn gerechtvaardigd is. Maar bij andere mensen zijn de eventuele nadelen van stoppen veel geringer en kan worden geprobeerd te stoppen.

Psychiaters zijn nog niet breed op de hoogte van de mogelijke nadelen van lange termijn voorschrijven van antipsychotica en proberen soms niet hard genoeg om af te bouwen of te stoppen. Laat ze dus vooral de blog lezen over DSS!”

Dopamine

In deze blog over dopamine las ik dat de neurotransmitter dopamine mogelijk een rol kan spelen bij het ontstaan en beloop van een psychose.

Vraag: Zijn er ook andere (natuurlijke) manieren zijn om dopamine te reguleren?

Jim van Os: “Dat is een goede vraag! Niemand weet dat precies. Een natuurlijke manier om minder gevoelig te worden voor dopamineontregeling is ouder worden, maar dat kan je natuurlijk niet forceren.

Er zijn ook mensen die denken dat je jezelf langzaam minder psychosegevoelig kan maken door het een beetje op te laten komen en dan met therapie/training of andere wijze het weer onder controle te krijgen. Zeg maar dezelfde manier om angst te overkomen door jezelf beetje bij beetje bloot te stellen aan datgene wat je angstig maakt.”


Dora is een vrouw (moeder van een dochter) met een psychische kwetsbaarheid. En ze is een empathische, innovatieve, ondernemende doorzetter.

Meer informatie:

Fotocredits: Dora van Mas 2017

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *