Veel gezochte termen

App

Leestijd 3 minuten

BackUp app – 113 zelfmoordpreventie

Backup 113

Heb je zelfmoordgedachten en zoek je handvatten om hier mee om te gaan? De BackUp app biedt houvast met verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen.

Ook als je iemand die aan zelfmoord denkt, wilt helpen kun je met BackUp aan de slag.

Wat kan je doen met de BackUp app?

Backup Contacten in app 113 zelfmoordpreventie BackUps

Verzamel belangrijke contactpersonen onder BackUps: een vriend, familielid of hulpverlener. Met wie kun je contact opnemen op het moment dat het niet gaat? Je kunt ook een nood-sms opstellen om direct te versturen naar een BackUp (zodat je die niet meer hoeft te schrijven op een moeilijk moment).

Backup kaartenin in app 113 zelfmoordpreventie BackUp Kaarten

Maak BackUp Kaarten van activiteiten die je kunt ondernemen om rustiger te worden op moeilijke momenten. Verzamel ideëen en activiteiten die je afleiding geven en je helpen weer controle te krijgen over je gedachten.

Backup box in app 113 zelfmoordpreventie BackUp Box

Vul je BackUp Box met foto’s, muziek, quotes en afspraken in de toekomst om naar uit te kijken. Zo heb je een overzicht van dingen waar je blij van wordt. Wat geeft jou een positief gevoel?

Veiligheidsplan in BackUp app 113 zelfmoordpreventie Veiligheidsplan

Jouw veiligheidsplan helpt je om in 6 stappen een crisis te overbruggen. Vul hem in op momenten dat het beter met je gaat, zodat je bij een crisis weet wat te doen. Vind je het moeilijk om deze stappen in te vullen? Doe het dan samen met één van je BackUps.

BackUp zijn in app 113 zelfmoordpreventie BackUp zijn

Help iemand anders er bovenop te komen door iemands BackUp te zijn.

De app is ontwikkeld om zelfstandig te gebruiken

Wil je hem liever samen invullen met een BackUp, dus een vriend, vertrouwenspersoon of hulpverlener? Ook dat kan. Verwijs degene met wie je hem wilt invullen door naar de informatie voor derden die samen aan de slag willen met BackUp.

Deze app is geen vervanging van professionele hulpverlening. Denk je aan zelfmoord, dan raden we je sterk aan om in therapie te gaan bij 1 van onze psychologen. Een gesprek met de huisarts kan ook een eerste stap zijn.

Details

Meer informatie: De Backup 113 Zelfmoordpreventie website


Backup 113 Zelfmoordpreventie app is ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) met de steun van de Vlaamse Overheid. 

Meer lezen over suicidale gedachten?: