Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lonneke Tomas

Lonneke Tomas schrijft over haar leven. Haar bipolaire stoornis, persoonlijkheidsproblemen en chronische suïcidaliteit maken dat haar leven stormachtiger verloopt dan bij de meeste mensen. Je kunt op Lonneke haar website meer over haar lezen. Ook is Lonneke de auteur van het boek Dansen!

Bakens – over het lichtpuntje dat de weg uit de depressie aangeeft

Bakens

Het lijkt zo simpel. Tijdens een depressie hoeft Lonneke alleen terug te kijken om het lichtpuntje te zien dat de weg uit de depressie aangeeft. “Ik heb het immers eerder overwonnen, ik ben die weg vaker gegaan. Maar wat is dat toch moeilijk.”

Aan het begin van de lente vertrok ik op schrijfretraite naar Ameland.

Daar logeerde ik letterlijk onder de vuurtoren

Ik schreef toen dit stukje tijdens wat achteraf een gemengde episode was. Hoe toevallig: ik stuur dit blog in op de vooravond van een fietsvakantie gecombineerd met een week workshops bij Buitenkunst, terwijl ik ondertussen ook zwaar depressief ben. Hopelijk vind ik deze zomer onderweg opnieuw mijn bakens, weg uit de depressie.

Het is nog niet laat, wel donker

Het is blijkbaar weer depressietijd. Ik mag niet klagen. Het is de eerste echte depressie sinds de zomer. Ik heb sindsdien zware tijden gekend, maar tot nu toe nog niet een slepende, weken durende depressie die weigert te luisteren naar mijn coping-strategieën. Hoewel ik niet mag klagen, doe ik het wel.

Het is dodelijk vermoeiend om telkens te moeten zoeken naar een lichtpuntje om verder te kunnen gaan

Het ruisen klinkt als het verre ruisen van de A4 op een late zomeravond en toch anders. De straten die ik vanaf mijn heuvel kan zien zijn leeg. Nergens zijn koplampen of geluiden van auto’s op te merken. Alleen het constante ruisen. Rondom mij schijnt het groene schijnsel van de lantaarnpaal.

In de lege straat, in het donker, beklim ik de heuvel verder. Boven aangekomen zie ik achter me wat lichten schijnen uit de huizen ver weg.

Ik ben deel van het donker

Mijn hoofd is donker

Met een zo zeker mogelijk pas loop ik verder over de stille weg. Een boom ziet er spookachtig uit. In de verte wijzen andere groene lantaarnpalen waar een grote parkeerplaats is. Zelf ben ik omgeven door duinen die door een felle maan verlicht worden. Boven me schijnen tussen de zilver-omrande wolken meer sterren dan in het stadse. Het was vandaag helder, daardoor is het nu extra koud.

Ik daal de heuvel af, passeer het lege parkeerterrein en beklim wederom een heuvel. Nog steeds ben ik alleen. Zover als ik kan kijken duinen, de weg, een heldere maan, enkele groene lantaarnpalen, zilveren wolken, nog veel meer sterren en als ik boven een nieuwe heuvel sta, strand en zee. De maan verlicht de witte koppen van de golven.

Voorbij de ruisende kustlijn liggen bakens in het donker

Roodgekleurde, constant schijnende en witte flikkerende lichten waarschuwen waar het Borndiep ligt en vooral waar niet. Ik zie over het strand, de zee en de duinen glijdende lichten. Driemaal kort en dan is het drie seconden donker. Ik weet dat dat het licht van de vuurtoren achter mij is aan wiens voet mijn huisje staat.

Ik hoef me alleen maar om te draaien om het baken te zien en te weten hoe ik weer thuiskom. Het is alleen wel knap lastig.

Meer lezen van Lonneke?


Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *