Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Bewegingsdrang – De voeten als basis

Pien heeft te maken gehad met KOPP, en heeft pas haar zesde pittige psychose ervaren. Ze schrijft deze keer over bewegingsdrang (acasthisie).

Pien schrijft over bewegingsdrang, oftewel Acasthisie. Letterlijk betekent het : “niet kunnen zitten”, het kan zich echter op verschillende manieren uiten. Medicatie die de dopamine receptoren blokkeren kunnen dit effect teweeg brengen. Bewegingsdrang is een andere benaming hiervoor en Pien schrijft er over wat het met haar doet.

Pinguin

Stel je voor je maakt continu dezelfde beweging tegen je zin in. Ik heb sinds het gebruik van Abilify bewegingsdrang en de schaamte is dagelijks. De voeten bewegen van de ene voet op de andere stappen, als een soort pinguïn. Als ik ergens moet wachten of moet afrekenen, gaan die voeten weer, als ik lang moet staan op een plek, geneer ik me vreselijk, vooral in het openbaar.

Bewegingsdrang

Het belemmert mij in het herstel: ik wil dolgraag gaan sporten, groepslessen of bepaalde soorten yoga doen, maar met bewegingsdrang is mijn coördinatie niet goed, en mijn balans, naast dat je beweegt als je misschien stil moet blijven staan. Na eerder gebruik van dit medicijn weet ik dat het bij mij pas na volledig staken ophoudt. Het wordt bij minderen van de medicatie niet minder,

Wat kan ik dan wel doen aan sport? Zwemmen is geen probleem en eventueel fitness, alhoewel de kleedkamer spannend is met bewegingsdrang. Verder misschien yin yoga, wat een stille vorm van yoga betreft (lang in een houding).

Denk aan je voeten

“Denk aan je voeten” is een toepasbaar stukje mindfulness wat kan helpen bij bewegingsdrang:

Bij angst en paniek is je ademhaling stram. Wat kan helpen is aan je voeten te denken zodat je uit je hoofd gaat. Als je de aandacht richting voeten stuurt, een plek die je kunt voelen, ga je uit je hoofd.

Ik ben onzeker en angstig, wat dan gezegd wordt is: denk aan je basis;  je voeten; maar ja! Deze zijn constant in beweging!

Meer lezen van Pien?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

6 reacties op “Bewegingsdrang – De voeten als basis”

 1. Pien

  Helaas Akineton werkt niet bij mij. Artane heb ik niet als tweede optie gekregen hiervoor.

 2. BHgeb0odme

  Hallo Pien,

  Ik slik ook een hoge dosis aripiprazol, heb last van bewegingsdrang aan de voeten, die leiden hun eigen leven. Als dosisverlaging geen optie is (om wat voor reden dan ook) dan kan je idd biperideen (Akineton) voorgeschreven krijgen. Bij mij verdween de bewegingsonrust daarmee, een hele opluchting.

  Het trillen van de lithium blijft wel. Met name bij spanning, dan wordt het bewegen en trillen heviger. Als mensen er naar vragen zeg ik nu gewoon dat het door mijn medicatie komt, zonder er verder op in te gaan.

  Mijn fysio vertelde dat het bewegen/trillen met name gaat om de aansturing van spieren en dus niet over hoeveel kracht je hebt. Dat hielp mij om te blijven bewegen. Ik merk met krachttraining ook dat het erger wordt, maar duursporten (zwemmen, fietsen, hardlopen) gaan gelukkig zonder problemen.

  Ik hoop dat je je weg hierin gaat vinden.

  Groetjes
  een lotgenoot

  1. Paul

   Sufro mucho por mi hijo 😢 porque tiene está condicion

 3. Vlinder

  Akineton heb ik ook jaren geslikt tegen bewegingsdrang, ik ervaarde er een nare roes door…. ik hoop Pien, dat je over je schaamte heen kunt stappen en inderdaad iets van yoga kunt doen. Wat ook werkt bij mij is de energie door laten stromen. Dit kan dmv aardende oefeningen, maar ook het loskloppen van meridianen, bijvoorbeeld de blaasmeridiaan. Als deze bij mij geblokkeerd is, of niet goed stroomt krijg ik ook ‘restless leggs’ maar dit is geen bijwerking….

  Verder kun je opletten dat je je benen niet kruist dus niet met de benen over elkaar, dit belemmert ook de doorstroming van energie.

  Sterkte en succes 🤗💝

  1. Pien

   Dank Vlinder

 4. Ditta Smits

  Hallo Pien.

  Ik krijg van mijn psychiater het medicijn Akineton voorgeschreven tegen de bijwerking acathisie. Er is dus wel iets te doen aan bewegingsdrang. Ik verdraag Akineton goed.

  Een ander medicijn dat ook tegen bewegingsdrang wordt gegeven is Artane.

  Hartelijke groet van

  D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *