Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Die gekte zit in ons allemaal, John Jongejan

Auteur:

John Jongejan

Uitgever:

MT Uitgeverij

Verschijningsdatum:

1 januari 2022

Die gekte zit in ons allemaal – John Jongejan

Die gekte zit in ons allemaal bevat autobiografische elementen en persoonlijke ervaringen. Een persoonlijk verhaal schrijven over individuele ervaringen in de GGZ is voor velen een kans te laten zien dat ze van de diepste dalen en hoogte pieken geleerd hebben. Dit verhaal met als kern de coming-out van de psychiatrische patiënt is er een van.

Het leven met psychische uitdagingen is een strijd die door anderen vaak niet begrepen wordt of als dwaas wordt aangemerkt. Totdat de persoon zelf als gek en afwijkend wordt bestempeld en dat is vreemd want die gekte zit in ons allemaal.

Die gekte zit in ons allemaal is een geromantiseerd verhaal over leven met psychosegevoeligheid. Een autobiografisch verhaal van John Jongeman over over zijn wilde leven in de grote stad en zijn gang door de psychiatrie.

John Jongejan is sinds vele jaren ervaringsdeskundige bij een FACT-team van GGZ Breburg (Tilburg). Hij heeft een mbo- en hbo-diploma als ervaringsdeskundige én als professioneel hulpverlener. In dit werk begeleidt hij groepen en heeft hij individuele contacten met cliënten. Dit doet John Jongejan vanuit de herstelvisie:

Het leren omgaan met de aandoening middenin de samenleving

Ook werkt hij met herstelondersteunende zorg waarbij het eigen verhaal en regie van de cliënt centraal staat. John Jongejan heeft verschillende dichtbundels en verhalen uitgebracht over ervaringen in de psychiatrie.

“Toen ik erachter kwam dat de gekte in ons allemaal zit en we allemaal alleen staan maakte dat ik kon gaan beginnen aan mijn herstelproces. Het bleek niet gemakkelijk maar het was naast opgenomen zijn of zwerven op straat de enige optie die mijn persoon heel zou laten,” John Jongejan

Gedicht

Die gekte zit in ons allemaal

Die gekte zit in ons allemaal zo werden we verdreven uit het paradijs

We waren getergd geplaagd ontheemd en van de wijs

Onbegrepen verlaten eenzaam en alleen gelaten gingen we op een verre oneindige reis

Dat is ons bittere pure verborgen verhaal

Een ieder mens is gezegend  met andere eigen woorden en taal

De vloek is dat elk mens alleen staat en die gekte zit ons allemaal


John Jongejan heeft in het verleden zelf vaak te kampen gehad met psychoses. Hij is bijna dertien jaar werkzaam als ervaringsdeskundige binnen een FACT-team Psychosezorg. Eerder schreef hij al autobiografische verhalen en gedichten.

Meer lezen over gekte?