Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Het leven kent geen weg terug, Wilfried Nelles

Auteur:

Wilfried Nelles

Uitgever:

Uitgeverij Het Noorderlicht

Verschijningsdatum:

2 januari 2023

Het leven kent geen weg terug – Wilfried Nelles

Wilfried Nelles heeft een duidelijk en zeer behulpzaam denkkader ontwikkeld op basis 7 levens- en bewustzijnsstadia: het levensintegratieproces (LIP). Via deze levensstadia ontstaan voor de lezer nieuwe mogelijkheden om te verbinden met de toekomst die op ons afkomt, via integratie met het verleden.

Hoe ontstaat er harmonie met wie we zijn, met wat we zijn? Hoe beïnvloedt het bewustzijn van deze tijd onze kijk op de wereld? Wat verbindt, vormt en verandert ons persoonlijke bewustzijn? Hoe beïnvloeden collectieve en individuele bewustzijnsprocessen elkaar? Deze vragen onderzoekt Wilfried Nelles in dit boek.

In heldere en beeldende taal tekent hij een landkaart van het bewustzijn

Hij toont hoe de ontwikkeling daarvan ons houvast biedt en ons als lezer persoonlijk ontroert. Tegen de achtergrond van deze landkaart laat hij zien welke rol de psychotherapie in het algemeen en de familieopstellingen in het bijzonder spelen bij de spirituele ontwikkeling van ons bewustzijn. Daarbij ontwikkelt hij een nieuwe theorie en een praktijk van familieopstellingen in dienst van onze spirituele groei.

Met dit bewustzijnsmodel, zijn theorie van de ontwikkeling van het menselijke bewustzijn en de daarin beschreven 7 levens- en bewustzijnsstadia, legt hij het fundament voor zijn levensintegratieproces (LIP).

Bert Hellinger heeft ons de werking van de ziel en de grote werking van de liefde in al zijn facetten laten voelen. Nelles gaat daarin verder. Met deze ‘fenomenologische psychologie’ komt hij in hetzelfde domein als Otto Scharmer met Theorie U. Om verder te kunnen kijken dan onze actuele kennis, dan onze huidige overtuigingen, moeten we in staat zijn om deze weer los te laten, ons met een open hart te verbinden met het veld zodat de nieuwe realiteit die zich aandient op ons af kan komen.

Misschien is de belangrijkste consequentie van het model en de ervaringen met opstellingen die hij beschrijft wel deze:

De ware toekomst is niet het verlengstuk van het verleden. Uit de toekomst komt ons iets tegemoet: ons leven.

Wilfried Nelles onderbouwt zijn denkkader stevig. Hij heeft een academische achtergrond in de sociologie. Hoewel zijn werk uiteraard is gebaseerd op dat van Bert Hellinger, heeft hij het familieopstellen op veel gebieden aangevuld en doorontwikkeld. Je zou hem de theoreticus van het familieopstellen kunnen noemen.

Review

“Dit boek toont, en leert, je de zaken die je allang weet (je plaats op deze wereld) maar langzaam vergeten bent. De inzichten helen en helpen. Ik ga deze goed beschreven opstap ook gebruiken voor toepassingen binnen mijn zakelijke omgeving.” – recensie op Bol.com van Wilfried Nelles eerdere boek De helende kracht van de werkelijkheid.


Wilfried Nelles (1948) is een Duitse psycholoog, familieopsteller en opleider en auteur.

Meer lezen over ons bewustzijn en familieopstellingen?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.