Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Is daar iemand, Micha Hamel

Auteur:

Micha Hamel

Uitgever:

Uitgeverij Pluim

Verschijningsdatum:

22 februari 2023

Is daar iemand – Micha Hamel

Na een psychotische crisis belandt Micha Hamel in een psychiatrische kliniek. In een doorlopend verhaal van honderd-en-een gedichten bericht hij van het slepende leven aldaar, in de tussenwereld waar zijn hersenen defect zijn en de diagnose nog niet is gesteld.

In de winter van 2009 werd Micha Hamel met een psychotische crisis in het ziekenhuis opgenomen. Inmiddels is het 2023 en heeft zijn dichterschap zich over zijn herinneringen ontfermd. Kwetsbaar, bevreemdend, moedig en vol gitzwarte humor worstelt de dichter zich een weg naar de uitgang.

Een paard, een leeuw en een makreel vergezellen hem op onverwachte momenten op de weg naar zijn herstel

Achter gesloten deuren kleit hij een vaas, kijkt voetbal, eet soep, oefent een glimlach, schrijft een brief naar zijn kinderen en boswandelt met zijn lotgenoten. In openhartige, gruwelijke en soms komische poëzie vangt Micha Hamel het leven binnen de vier muren van de GGZ-instelling.

In een interview in De Volkskrant noemt Micha Hamel zijn nieuwe dichtbundel een ‘psychografie’: ‘een duik in zijn geest van veertien jaar geleden, toen hij met wanen werd opgenomen. Lang had hij geen zin om terug te keren naar de periode, nu vond hij er de woorden voor.’


Micha Hamel is dichter, componist en onderzoeker, Is daar iemand is zijn zesde bundel.

Meer lezen van of over dichters met een psychische kwetsbaarheid?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.