Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek. Zeg me waarom? Marjan Spelbrink en Emilio Veendorp

Auteur:

Marjan Spelbrink en Emilio Veendorp

Uitgever:

Uitgeverij Zilt

Verschijningsdatum:

15 november 2022

Zeg me waarom? – Marjan Spelbrink en Emilio Veendorp

Gemiddeld maken vijf mensen per dag in Nederland een einde aan hun leven. Iedereen kent wel iemand, ver weg of dichtbij. Zelfdoding heeft een enorme impact op degenen die achterblijven. Rondom zelfdoding heerst nog steeds een taboe; het is moeilijk erover te praten. Marjan Spelbrink en Emilio Veendorp bundelden hun krachten en maakten er een boek over.

Als je kind uit het leven stapt of je partner, je broer, je zus, een goede vriend, gebeurt er veel met jezelf als nabestaande. Naast het verdriet en gemis spelen er ook emoties als onbegrip, machteloosheid, boosheid en schuld. Zeg me waarom? is gemaakt door Marjan Spelbrink (schrijfster) en Emilio Veendorp (beeldend kunstenaar, geestelijk verzorger) en biedt 14 ervaringsverhalen van nabestaanden, die worden ondersteund door op maat gemaakte verbeeldingen.

Woorden en beelden over een heersend taboe worden met elkaar verbonden

Zelfdoding brengt vaak stilstand in het leven van nabestaanden. Mensen weten het even niet meer, willen het even niet meer. Vaak ontstaat er behoefte aan steun, verbinding en zorg. Maar wat als je omgeving je in de steek laat? Wat als de mensen om je heen het niet begrijpen en je daardoor niet kunnen steunen?

Hoe draag en verdraag je je verlies? Hoe rouw je?

Marjan Spelbrink en Emilio Veendorp belichten diverse ervaringen rondom zelfdoding en gaan ze op zoek naar de mens achter de nabestaande. De (kwetsbare) mens met een verhaal. Waardevol zijn ook de deskundige bijdragen van prof. dr. Jos de Keijser, klinisch psycholoog en psychotherapeut, prof. dr. Manu Keirse, klinisch psycholoog en Marinus van den Berg, priester, geestelijk verzorger, spreker en publicist.

“Een suïcide doodt méér dan de persoon die de hand aan zichzelf slaat. Het is ook een bruusk eind van het levende contact dat je had. Iets van jou sterft mee, en al wat blijft, is een reeks vragen. Zelden was een titel meer op z’n plaats.” Frénk van der Linden, journalist

Dit boek is gefinancierd met donaties. Marjan Spelbrink en Emilio Veendorp willen met Zeg me waarom? eraan bijdragen dat zelfdoding uit de taboesfeer komt.

“Zoon van 16 uit het leven gestapt in 2020 en velen denken dat ik nog toekomstwensen heb. Het kost al veel kracht om de dag door te komen.” Een donateur


Marjan Spelbrink is schrijfster

Emilio Veendorp is beeldend kunstenaar

Meer lezen of kijken?