Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Walter van Gelderen

Walter van Gelderen is ex vrijwilliger/ervaringsdeskundige bij GGZ-NHN (als begeleider van intervisie ervaringsdeskundigen, runningtherapie, participatie in het HOI-project). Hij schrijft regelmatig gastblogs voor PsychoseNet.

‘Dans mijn ogen dicht’ – over vallen en opstaan 

Walter: "Ik verheug mij ieder jaar op 'The Passion' als groots muziekevenement. Eén lied raakte mij in het bijzonder: 'Dans mijn ogen dicht'".

Dit gastblog heb ik geschreven rond Pasen 2024. Ieder jaar kijk ik naar ‘The Passion’ en ben telkens benieuwd hoe het bekende verhaal over het lijden, sterven en wederopstanding, nu weer verteld zal worden. Ik verheug mij ook op ‘The Passion’ als groots muziekevenement. Eén lied raakte mij in het bijzonder: ‘Dans mijn ogen dicht’.

Een tekstfragment uit het lied ‘Dans mijn ogen dicht’:

“Ik kijk om mij heen, de nacht die beweegt
Dans tussen donker en licht
Achtergebleven daar waar geweest
Ik dans mijn ogen dicht”

YouTube player
The passion 2024 – Dans mijn ogen dicht

‘Met de ogen dicht dansen’ zie ik als een metafoor voor dat wat is, de waarheid, niet onder ogen willen zien. Onverantwoorde risico’s nemen om te vallen, mijzelf (en vaak ook anderen) te beschadigen. Ik heb daar ervaring in.

Alcohol

Mijn alcoholverslaving heb ik decennia  lang niet onder ogen willen zien. In 2010 schoof ik aan bij een AA-groep en sindsdien ben ik nuchter.

In mijn gastblogs schreef ik wat mij ondersteunde en soms belemmerde in mijn herstel. Hardlopen was daarbij voor mij een belangrijke factor. Ik sliep beter, had minder sombere gevoelens, meer energie, etc.

Achter verslavingsgedrag schuilt lijden, nagenoeg altijd veroorzaakt door vroegere traumatische gebeurtenissen. In zijn boek “Hongerige geesten” gaat Gabor Maté hier uitgebreid op in. Het stoppen met gebruik van een middel of een gedraging is een belangrijke stap maar niet de belangrijkste. Dat is meer het zoeken naar het lijden en de onderliggende trauma’s zien te helen.

Gabor Maté stelt dat er bijna evenveel verslavingen als mensen zijn. Een open deur. Maar alle dingen en activiteiten waar het dan om gaat hoeven niet per se verslaving met zich mee te brengen. De kernwoorden dwang, preoccupatie, verminderde controle over gedrag, terugval, hunkering, spelen bij hobby’s en passies meestal een minder dominante rol. Meestal. En soms toch wel.

Hardlopen

Tot begin 2023 liep ik prestatief hard. In de verschillende leeftijdscategorieën heb ik veel op podia gestaan en Nederlandse records gevestigd.  De bovenstaande kenmerken van verslaving dienden zich in de loop van de jaren hoe langer hoe meer aan. Met name bij blessures die te maken hadden met blessures door overbelasting. Vaak bij niet leeftijd gerelateerde, te hoog gestelde, doelen.

In september 2023 kwam dit in een stroomversnelling. Ik werd overvallen door een heftige griep. Er gebeurden van alles tegelijk, hoofdpijn, hoesten, spierpijn en, vooral, een evenwichtsstoornis. Twee weken gependeld tussen bed en bank. De griep heeft grote impact gehad. Fysiek en psychisch. Geen conditie meer, gevoelen van somberheid en lusteloosheid. Ik overwoog helemaal te stoppen met hardlopen.

Ik loop nu weer recreatief.  Tijden zijn niet meer belangrijk. Het voelt als een soort van ‘wederopstanding’ na de dans tussen de donkerte van de nacht en het licht van de dag. Nu weer lopen is een zoektocht naar vreesloosheid, voorbij angst. ‘Ik dans mijn ogen dicht’ is verleidelijk, ik ken de roes. Zowel In het donker als in het licht wil ik mij thuis voelen.  Ik wil blijven dansen en lopen van de schaduw naar het licht, wetend dat als ik mocht vallen, ik ook weer zal opstaan.

Naschrift

Ik loop graag in de duinen en op het strand. Inspiratie voor een gedichtje.

De zee wenkt

Verlies je in ons
samen zijn
Voel het geluk
dat helend is
voor oude pijn

Photocredit: Walter van Gelderen

Wil je verder lezen over vallen en opstaan?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *