Veel gezochte termen

Psychosenet blog

De bal onder water! – een zoektocht naar vrijheid

blog-de bal onder water

Voor Leeuwtje voelt het soms alsof hij een grote bal van emotie/energie onder water houdt. Zijn ‘interne beschermers’ houden dit goed vol als hij maar niet teveel uitgeput raakt van het leven op zich. Een lange zoektocht naar vrijheid. Hij probeert veel tools uit. “Als het maar werkt.”

Het leven op zich: Hiermee bedoel ik werk, sporten, sociale contacten en stress. Als ik hiervan teveel heb of te intensief dingen doe dan krijg ik lichte psychotische klachten. Volgens mij komt dit door de bal die dan boven komt drijven.

Ik vraag mij dan ook soms af of dit samen hangt met mijn psychosegevoeligheid, dat ik klachten krijg omdat mijn systeem mij beschermt voor deze klachten of dat er meer te vertellen is (trauma). De twijfel zit hem er voor mij in dat ik geloof dat alles verwerkt kan worden als je maar de goede tools gebruikt op weg.

En of dat psychotherapie, EMDR, edelstenen, yoga, creativiteit of gewoon de natuur is maakt mij niks uit. Als het maar werkt. Met betrekking tot mijn eigen herstel kan ik dan ook nog niet helemaal accepteren dat mijn leven nu zo uitziet zoals het is.

Een zoektocht naar vrijheid

Ik zou graag meer vrijheid willen voelen om dingen te doen zoals ik deze voel en minder last willen hebben, de dag erna, van eventuele klachten/gevolgen.

Ik geloof er dan ook in dat als ik de goede methode vind die bij mij past met de nodige ondersteuning vanuit mijn netwerk, leefstijl, mindset maar ook eventueel professionele steun dat het mogelijk is om mijn grote bal eens goed te kunnen bekijken en een plek te geven.

Door mijn zoektocht waarin ik vooral nieuwe dingen probeer en ervaar merk ik dat sommige dingen de bal boven water brengen, denk hierbij aan yoga, sport, creativiteit en edelstenen. Ik vraag mij dan ook af wat voor mij nog helpend kan zijn om een volgende stap te wagen in dit proces?

De tijd gaat het leren. Ik ben tevreden waar ik nu ben en zou ook een leven zoals het nu is als waardig en fijn kunnen ervaren. Maar ik voel ook de behoefte om te kijken of er nog een vervolg mogelijk is.

Groetjes!


Leeuwtje (pseudoniem) is psychosegevoelig en deelt een interessante theorie met ons.

Meer lezen over energie?

foto creative commons (Piqsels)

Reacties

Eén reactie op “De bal onder water! – een zoektocht naar vrijheid”

 1. Else

  Beste Leeuwtje,

  Ik herken me in jouw wens vrijer in het leven te willen staan en het gevoel te hebben een balletje onder water en drukken die vervolgens soms weer even omhoog komt, omdat je even niet meer drukt. Want een balletje onder water drukken dat kost energie

  Na mijn eerste twee psychoses krabbelde ik me er krachtig weer uit. De laatste legde me plat. Sindsdien ervaar ik veel minder vrijheid en sta ik niet meer zo onbevangen in het leven. Dat vind ik zo jammer!

  Ik denk echt dat er manieren zijn om het balletje en misschien ook wel het water waar je het steeds in zit te drukken wat verder te onderzoeken. Stenen kunnen daarbij naar mijn idee goed ondersteunen. Mijn labadoriet heb ik bijna altijd om, op dit moment draag ik amethist voor wat ontspanning. De natuur kan ook zo heilzaam zijn, de rivier waarnaast ik woon gedraagt zich altijd zoals ik me voel, dagelijks zoek ik haar op met onze hond.

  Ik denk dat het naast zoeken naar manieren om te onderzoeken ook echt tijd kost. Er is geen ultieme quickfix. Laatst had iemand het over een ui afpellen, dat klinkt zo mooi maar hoe doe je dat nou concreet?

  Ik geloof oprecht dat de bal kleiner kan worden, het water zachter en de druk minder. Als we blijven kijken naar de stappen al gezet, het nu bezig zijn met onderzoeken en het puntje op de horizon, daar waar we heen willen, dat het pad daarheen steeds mooier wordt.

  Ik wens je veel sterkte, liefde voor jezelf en manieren om de volleybal op de foto te reduceren naar een klein en behapbaar balletje. Zo eentje waar je af en toe in kan knijpen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *