Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Bram-Sieben

Bram-Sieben schrijft maandelijks een bijdrage voor Psychosenet. Hij is actief voor patiëntenvereniging Anoiksis. Ook is hij als  onderzoeksmedewerker betrokken bij HAMLETT en OPHELIA. Dat zijn twee grote Nederlandse onderzoeken naar het gebruik en afbouw van anti-psychotische medicijnen.

Matej Djordjevic & onderzoek naar psychose – Bram’s Kennismaking

Matej Djordjevic over zijn onderzoek naar psychose

Promovendus Matej Djordjevic over zijn onderzoek naar psychose met behulp van dagelijkse meetmomenten over klachten en welzijn. Matej komt uit Duitsland, uit Berlijn en woont sinds 2017 in Groningen.

De toelatingseisen in Duitsland voor geneeskunde zijn zwaar

Hij wilde wel heel graag geneeskunde studeren. Hij kwam toen uit op Groningen. Hij was toen nog nooit in Nederland geweest en vond de stad Groningen, ondanks het feit dat het wel veel kleiner is dan Berlijn, erg leuk. Hij was blij dat het gelukt was hier een plek te vinden om te studeren.

Het was natuurlijk wel wennen, maar de Nederlandse directheid is er ook in Berlijn. Verder was het natuurlijk allemaal nieuw maar achteraf gezien zeker een ervaring die hij nooit had willen missen.

Tijdens zijn studie ging Matej een traject in voor studenten geneeskunde die onderzoek doen leuk vinden

Naast de bachelor, de eerste paar jaren, heeft hij extra vakken gedaan. Dat waren mini onderzoekjes. Via zijn interesse in Global Health, gezondheid over de hele wereld, is hij bij Wim Veling uitgekomen. Na de bachelor doe je dan een stage in de wetenschap voor een half jaar. Dat ging over persoonlijkheid en coping (hoe ga je om met klachten) bij mensen met een 1e psychose.

Dit was een cohortonderzoek, dan volgen ze mensen voor langere tijd, en dit was in Noord-Nederland. Hij werd daarna toegelaten voor een MD-PhD onderzoek, en kon zo een jaar onderzoek doen voor HAMLETT. Als dat af is gaat hij verder met co-schappen voor zijn geneeskunde studie.

Eigen onderzoek: EMA, Ecological Momentary Assesment

Het HAMLETT deelonderzoek waar Matej aan heeft gewerkt gaat over “dagboekmetingen”. Deelnemers aan het onderzoek krijgen via een SMS op hun telefoon een link naar een vragenlijst. De sms’jes komen 10 keer per dag op willekeurige momenten binnen, en voor 8 opeenvolgende dagen.

Voorbeeldvragen zijn:
“Hoe voelde je je net” (in het moment voor het invullen), “Welke klachten ervaar je nu?” “Hoor je stemmen” “Heb je voldoende concentratie”

Maar ook vragen over waar je bent:
“Met wie ben je”, “Wat doe je”,  “Waar ben je” en “Hoe voel je je daar bij?”

Doordat je deze vragen steeds op dezelfde manier krijgt, kan je het snel invullen en kost het vaak maar 3 a 4 minuten tijd. Zo krijg je meer inzicht over hoe je je nu echt voelt bij of door een bepaalde situatie.

Deze manier van meten met behulp van EMA vragenlijsten is een goede aanvulling op de meting in de kliniek waarbij je terugblikt naar een week of maand. Met de klinische vragenlijsten weet je soms niet alles in detail meer, of als je je dan net wat slechter voelt, kan dat de hele week of maand kleuren.

Over de details van het onderzoek kan Matej nog geen conclusies trekken. Daarvoor zijn ze nog niet klaar met analyseren. Het analyseren van al die metingen bij een heel aantal mensen is ingewikkeld.

Matej gaf aan dat je het jezelf hierbij lastiger of makkelijker kunt maken

Je kunt bijvoorbeeld gewoon het aantal sociale contacten tellen dat iemand heeft. Of een andere uitkomst bij een vraag. Verder zijn er wel statistische programma’s die er mee om kunnen gaan met de variatie van uitkomsten bij de metingen binnen een persoon en tussen de personen onderling.

Matej wil graag verder in de psychiatrie of in de neurologie

In neurologie moet hij nog co-schappen lopen en daarmee werkervaring. Dat is dus wel een belangrijk blok om daarna te kunnen kiezen waarin hij later verder wil gaan. Dat kan dus ook in de psychiatrie zijn. Huisarts spreekt hem ook aan, maar een snijdend vak, als chirurg, dat ziet hij niet zo zitten.

Wat is belangrijk voor Matej?

Vriendschappen en gezelligheid, onder de mensen zijn, het liefst grote groepen, dat is belangrijk voor Matej. Hij heeft er veel plezier in om met een grote groep op vakantie te gaan en dan in een huis te zitten met 12 personen, met 4 op de kamer. Dat vindt hij geweldig. Hij spreekt graag met mensen af, om te sporten, voor een feestje, om uit eten te gaan of naar de bioscoop bijvoorbeeld. Maar werk is ook best belangrijk. Hij vindt het werk ook leuk en interessant, en hij is best wel ambitieus en gemotiveerd.

Daarbij houdt hij wel work-life balance in de gaten

Soms heeft Matej wel teveel stress, maar hij heeft wel geleerd hier beter mee om te gaan. De sollicitatie voor zijn leer-werktraject als MD-PhD, en tijdens de co-schappen een publicatie afmaken voor de toelating, was erg stressvol. Toen was er weinig vrije tijd. Daarna heeft hij wel rust gepakt, 3 maanden even geen onderzoek. Nu let hij op een goede planning zodat hij als het druk wordt weet wat hem te wachten staat. Dan is het vol te houden en kan je er op anticiperen.

Voor een periode druk zijn is prima. Leuke dingen erbij plannen, met mensen afspreken, bijvoorbeeld de social run, hardlopen om je hoofd even leeg te maken, dat zijn dan belangrijke tegenhangers. Daarnaast gaat Matej ongeveer een keer per maand Groningen stad uit, naar zijn ouders, naar A’dam, de natuur in. Deze “change of scenery” geeft hem nieuwe energie.

Hij heeft meegedaan met de Social Run

Een hardloopevenement waarbij je met een team in estafette vorm 555 km aflegt door Nederland. Dat was heel leuk, maar gaf wel slaaptekort. De tweede dag had hij veel spierpijn en daarom heeft hij toen vooral met de lopers meegefietst. Er fiets altijd iemand mee om de route voor de loper te bepalen.

Het gesprek was twee dagen na deze loop, maar hij was al wel weer hersteld. “Gisteren was hij nog wel moe.” Hardlopen doet hij wel vaker, afgelopen jaar heeft hij ook de halve marathon van Amsterdam gelopen. Volgend jaar wellicht de hele marathon.

Matej zijn boodschap gaat over stigma

Matej: ”Stigma is relatief groot bij schizofrenie spectrum stoornissen. Veel mensen weten niet goed wat het betekent. Daarom is het belangrijk dat er meer kennis en begrip komt. Dat het iets is dat je kan overkomen waar je je niet voor hoeft te schamen. Dat het weer beter kan gaan. Hoop is daarbij belangrijk.

Tijdens zijn Hamlett onderzoek zag Matej veel deelnemers, sommigen hadden wel veel problemen en sommigen wat minder, maar iedereen leidt wel een levenswaardig leven. Dat is belangrijk om te beseffen.”

Heb je een vraag over psychose?

Onze PsychoseNet experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur. Gratis en anoniem.


Bram’s kennismaking met de wetenschap.

Mijn blogs hebben als doel meer bekendheid te geven aan het onderzoeksveld rondom psychoses met ruimte voor de persoonlijke kant van de onderzoeker. Zelf ben ik betrokken bij het onderzoek HAMLETT/OPHELIA, naar de effecten op de lange termijn van korter of langer medicijngebruik op herstel van een psychose.

Meer lezen over psychose?

Wil je PsychoseNet steunen?

We kunnen wel wat hulp gebruiken. 💛💚

Reacties

3 reacties op “Matej Djordjevic & onderzoek naar psychose – Bram’s Kennismaking”

 1. Ahmed Elhajiouej

  Jullie piramide is niet goed gemetseld.

 2. Jos Raaphorst

  Een client volgen die lijd aan psychose en daarbij allerlei informatie verzamelen is zeer arbeidsintensief.
  Het belangrijkste wat men bij een client kan onderzoeken is de geschiedenis van de client onderzoeken. Hier ligt vaak de oorzaak van de psychose. Men zal als onderzoeker zien dat heel vaak stress, angst en frustratie door allerlei oorzaak de grootste boosdoener is bij het krijgen van psychose. Als je beter de oorzaak weet van psychose, kan je een juiste therapie en/of medicatie toepassen.

 3. Ml Leithuyser

  Moeder van een verwarde jongen
  25 jaren met liefde voor hem gezorgd
  Nu is hij overleden
  Lees het boek hierover
  Titel Brieven aan mijn zoon
  Auteur Wiesje Leithuyser
  ISBN 978 90 815866 2 7
  http://www.hoven.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *