Main content

Bij PsychoseNet krijgen we veel vragen over diagnoses bij psychose, zoals schizofrenie, waanstoornis of schizoaffectieve stoornis. Voor veel mensen is het onduidelijk, ze vragen zich af of het allemaal verschillende ziektes zijn en waarom die diagnoses steeds veranderen.

In dit mini-college legt psychiater en hoogleraar Jim van Os uit welke DSM-diagnoses bij psychose gesteld kunnen worden, wat die betekenen en of dit nu echt allemaal aparte aandoeningen zijn.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. HOI, de mythe doorprikt waar ik zelf ook door gevangen werd.

  BETEKENIS AAN HET BETEKENIS GEVEN EN/OF DE ZIN VAN ZINGEVING

  PSYCHOSE GEVOELIGHEID IS BETEKENIS GEVEN AAN OMGEVING EN ZELF EN HEEFT IEDEREEN.
  KLACHTEN KUNNEN ONTSTAAN DAN SPREEKT MEN VAN PSYCHOSE SPECTRUM SYNDROOM.
  ELKE PERSOON HEEFT EIGEN MIX EN ZORGBEHOEFTE DIE VERANDEREN KAN IN DE TIJD.
  EERDER LIJDEN VERANDERDE KLACHTEN TOT VERANDERING DIAGNOSE UIT DE DSM.
  MET WEINIG ONDERLINGE VERSCHILLEN QUA SYMPTOMEN,BEHANDELING EN VERLOOP.
  KAN DIT EEN BELEMMERING WORDEN BIJ HET VORM GEVEN VAN KWALITEIT VAN LEVEN
  OF HET TERUG WINNEN VAN VERLOREN TERREIN.

  NU MET VERANDERING VAN DE KLACHTEN MIX BLIJFT DIAGNOSE HETZELFDE,
  MAAR DE ZORGBEHOEFTE EN ZORGAANBOD VERANDEREN MEE.
  DEZE SLUITEN BETER AAN OP DE PERSOON EN ZAL MEER HERSTEL GERICHT KUNNEN WORDEN.
  DAT WIL ZEGGEN MEER (EIGEN)REGIE OVER DE PROGNOSE (UITKOMSTEN) VAN HET HERSTELPROCES.
  DAT WIL ZEGGEN ZOWEL OP PERSOONLIJK ALS MAATSCHAPPELIJK VLAK.
  EN DAARDOOR KRACHT (HER)VINDEN, HOOP ERVAREN DIE KLACHTEN DE BAAS TE WORDEN.

 2. Fijne uitleg en het veranderde mijn kijk op psychose , zelf merk ik ook dat ik steeds verander en andere accenten heb op het psychosespectrumsgebied. Dit was heel helder, dank!

 3. Zeer onder de indruk van wat ik eerst gisteravond zag. Een zwarte arm die mij probeerde te pakken my raakte en ik voelde de pijn. Zeker 2 minuten pijn. En gevoelens hallucinatie en een visuele. Ook mijn duim was goudkleurig en mijn nek blauw.

  Maar Ik ervaar begrip van mijn vrouw voor datgene wat afwijkt van het gewone. Ze toont mededogen medeleven en begrip.

  Ik heb Jim van os een vraag gesteld omdat ik dit alles van mijn vader moet verdringen en er geen woord over mag vertellen. Psychose is taboe volgens mijn vader. Ik mag er niet over praten. Zodoende kan ik nooit zijn wie en hoe ik mij voel. Ik verwacht binnenkort een reactie van Jim van os.

  Ook nemen andere mensen steeds gedachten uit mijn hoofd. Ook de media. En zeer hardnekkige betrekkingswaan.

  Positieve symptomen omdat er iets bij komt in mijn brein. En negatieve symptomen van motivatiegebrek. En synchroniciteit zo als Yeshua het verwoorden.

  Hebben jullie tips hoe ik met deze andere realiteit om moet gaan? Stagazer vertelde laatst dat ze ook hallucinaties had en dat de dingen in haar huis tot leven kwam. Stagazer je bent een bijzonder lief mens en heb een uniek brein. Ik maak ook een beautiful mind hebben. En ondanks mijn beperking mag ik er zijn. zien jullie ook wel eens dingen die er niet zijn voor andere mensen? zijn jullie hier open over of mag niemand anders dat weten.

  Gelukkig is het weer wat afgekoeld het was een warme dag gisteren.
  Sterkte voor iedereen die psychosegevoeligheid heeft.
  Hartelijke groet Steef

 4. Hoi Jim van Os.

  Prachtige mini college over pss. Ik heb veel aan deze bijdragen. Ik dacht aan Anoiksis die een nieuwe naam voor schizofrenie had. Vertekend perceptie syndroom. Het is knap hoe je relaties opbouwd met patiënten.

 5. Zeer verhelderend. Onze zoon heeft drie jaar geleden een psychose gehad. Door de duur van de symptomen werd de diagnose schizofrenie gesteld. Door medicatie zijn wanen sterk verminderd. Evenwel zijn nu vooral een sterk verminderde concentratie en geheugenproblemen aanwezig. De benadering van psychosenet vind ik verfrissend.

 6. Wageningen, vrijdagmiddag 30 augustus 2019

  Geachte Professor Van Os, beste Jim,

  Reuze bedankt voor het minicollege Diagnostiek bij Psychosen. Dit is voor mij de eerste kennismaking met PsychoseNet. We kennen elkaar min of meer sinds U me enige jaren geleden per e-mail adviseerde met betrekking tot stapsgewijze verlaging van m’n medicatie – van 15 maar 7,5 mg olanzapine (Zyprexa) – na gedurende meer dan 15 jaar psychosevrij te zijn geweest.
  Hartelijk dank voor uw vakkundige advies!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.