Main content

Nieuws - Onderzoek Mindcog

Er is een grote toename van psychische problemen sinds de coronacrisis: bijna 1 op de 4 mensen tussen de 20 en 35 jaar heeft sinds het begin van de coronacrisis een verminderde psychische gezondheid (Trimbos, feb 2021). Het UMCG doet onderzoek naar de gevoeligheid voor depressie en hoe depressie te voorkomen. Bent u geïnteresseerd? Wij zoeken nog steeds deelnemers!

Een veelvoorkomende psychische klacht is piekeren. Piekeren speelt vaak een rol in de gevoeligheid voor depressie. Hoewel piekeren en aanhoudend negatief denken vooral voorkomen tijdens een depressieve periode, hebben veel mensen er ook nog last van wanneer de depressieve periode voorbij is. Er zijn verschillende therapieën die zich richten op het aanpakken van piekergedachten en die zouden bij kunnen dragen aan het voorkomen van depressie. Hoe deze technieken precies werken en voor wie welke techniek het meest geschikt is, is echter vaak onduidelijk. Het UMCG MINDCOG onderzoek is er op gericht om te onderzoeken hoe gedachten positief beïnvloed kunnen worden.

Nieuws - Mindcog, onderzoek van UMCG

Twee therapievormen

Er worden twee technieken onderzocht: mindfulness en fantaseren. Mindfulness richt zich op het accepteren en loslaten van (negatieve) gedachten, terwijl fantaseren zich meer richt op het stimuleren van positief denken. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat therapieën waar deze technieken onderdeel van zijn, terugval van depressie kunnen verminderen. Hoe deze technieken precies werken en welke techniek voor wie het meest geschikt is, is nog niet uitgebreid onderzocht. De MINDCOG-onderzoekers verwachten veel te leren over de gevoeligheid voor depressie en hoe dat het beste te beïnvloeden.

Nieuwe combinatie van metingen

Om de werkingsmechanismen van deze technieken op negatieve gedachten in kaart te brengen, werken de onderzoekers met een nieuwe combinatie van metingen. Zij gebruiken de dagelijkse rapportage van de deelnemers van hun gedachten, gevoelens, het vermogen de aandacht te richten, lichamelijke activiteit, hartslag en hersenactiviteit. Dit maakt het mogelijk om gedetailleerde mechanistische inzichten te krijgen in het effect van de technieken op gedachten van mensen met een verschillende gevoeligheid voor depressie.

Individuele kenmerken deelnemers

Onderzoeksdeelnemers oefenen met beide technieken, dus met zowel mindfulness als positief fantaseren. Dit maakt het mogelijk om te onderzoeken welke techniek het beste werkt voor wie. Daarom worden ook individuele kenmerken van de deelnemers in kaart gebracht. Hiervan hopen de onderzoekers te leren welke persoonskenmerken kunnen voorspellen welke techniek het beste werkt voor wie.

Deelnemers

Wij zijn opzoek naar mensen die:

  • Tussen de 18 en 60 jaar oud zijn;
  • Minstens twee depressieve periodes hebben doorgemaakt maar nu NIET depressief zijn, OF nog NOOIT depressief zijn geweest;
  • Momenteel niet dagelijks antidepressieve medicatie gebruiken;
  • Geïnteresseerd zijn in het volgen van mindfulness-en fantaseertrainingen en oefeningen te volgen, maar hier geen recente dagelijkse ervaringen mee hebben.

U ontvangt een vergoeding van €80,00 voor deelname aan het onderzoek en reiskosten worden tevens vergoed.

Meer informatie

In tijden van (gedeeltelijke) beperkingen door het corona-virus, kunnen alle onderzoeksafspraken online of op veilige afstand uitgevoerd worden.


UMC Groniningen. Heeft u interesse in deelname in dit onderzoek of wilt u meer informatie ontvangen? Stuur een e-mail naar: mindcog@rug.nl of bekijk onze website.

Meer weten over depressie?

  • Deel deze pagina: