Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Suus

Suus is een vrouw van 47, moeder van 3 kinderen, getrouwd en heeft de diagnose autisme en een psychosegevoeligheid.

Ze werkt als ambulant hulpverlener jeugd in de gehandicaptenzorg.

Omgaan met hoger bewustzijn – de essentie van het leven

Hoe kan je omgaan met hoger bewustzijn? Suus: "Heb ik een psychiatrisch probleem, een spirituele ervaring of wellicht beide?"

Suus vertelt over het omgaan met hoger bewustzijn. Ze zegt: “De essentie van het leven, een grote levensvraag waar ik mij veel mee bezig houd. Ik probeer mijn psychische gesteldheid uit te pluizen. Is het een psychiatrisch probleem, een spirituele ervaring of wellicht beide?”

Het afgelopen half jaar kost het leven mij veel energie

Het is overprikkelend en brengt mij regelmatig is een depressieve staat van zijn. Is dit het nu? Is dit wat er van mij overgebleven is? Een persoon die haar werk net weet aan te kunnen, die op haar vrije dagen moet bijtanken om een volgende werkdag weer aan te kunnen. Slapeloze nachten, nadenken, piekeren en gefrustreerd raken omdat slapen niet lukt. Ik kan niet zeggen dat ik blij met mijzelf of met het leven ben.

Naast mijn autisme, heb ik ook last van psychotische, depressieve en angst klachten. Ik heb tientallen boeken gelezen en sites afgestruind om antwoorden voor mijzelf te vinden. Om zelf mijn eigen diagnose te stellen. Iets wat natuurlijk helemaal niet lukt.

Wat als autisme te maken heeft met een hoger bewustzijn?

Zo gevoelig zijn dat je naast deze werkelijkheid een andere werkelijkheid ervaart en die zo overweldigend is waardoor je overprikkeld raakt, blokkeert en jezelf opsluit in jezelf? Uit zelfbescherming?

Bijna mijn hele leven ervaar ik een heel andere wereld naast ons aardse bestaan. Ik zie en praat met overleden mensen en heb contact met krachtdieren. Vaak fijn en soms ook beangstigend. Als ik mij goed voel kan ik hierin goed grenzen aangeven om niet overdonderd te raken van alle input die ik ontvang. Je kunt je afvragen of dit psychotische klachten zijn of spirituele ervaringen. Spirituele ervaringen klinken in mijn oren een stuk fijner.

Veel mensen ervaren tijdens een psychose een spirituele ervaring die hun kijk op het leven verandert? Wat nu als we al deze mensen door een andere bril zouden bekijken. Is het een psychiatrisch probleem of een ontwaken? Als dat het geval is, is een heel andere aanpak noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze niet nog verder afraken van hun essentie. Wat als we allemaal geroepen worden om wederom in contact te komen met de bron waar we vandaan zijn gekomen, onze essentie?

Mag ik beide werelden omarmen?

Mijn brein draait overuren omdat ik het nog kan bewijzen, nog kan ontkennen. Is het mogelijk, voor mij, om beide werelden te omarmen en eindelijk de rust en acceptatie te vinden in wie ik ben? Het is een diepgeworteld verlangen, die blijft opduiken. Een verlangen naar iets wat ik maar niet lijk te vinden. Ben ik dan zo van mijn pad geraakt of is dit juist een raadgever, een kompas wat ik mag blijven volgen?

Ik blijf op onderzoek uitgaan en hoop zo steeds meer helderheid voor mijzelf te vinden en mijn leven te leven zoals ik ben, zoals ik bedoeld ben.

Meer lezen over omgaan met hoger bewustzijn?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

9 reacties op “Omgaan met hoger bewustzijn – de essentie van het leven”

 1. Geke

  Hallo Suus,

  Als wij nou eens dankbaarheid en humor, want dat hebben we toch ook in ons als “HSP-ers” ….. elke dag ons eigen gaan maken!

  Jaren terug (20 jaar) gaf iemand mij aan dat ik vast ook een HSP-er was 😳
  Heb daar boeken over gelezen en wist, ja dat ben ik!

  Om het tot mijn kracht te maken heeft mij héél veel tegenwerking opgeleverd!

  Kiezen voor mijzelf…

  Verplichte opname vond “men”!!

  Suus, laat je niet verplichten door bv “ medicatie“ en dat “men” dan gaat kijken hoe jij daarop reageert

  1. Suzan Van der most

   Hoi Geke,

   Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad mooi om het om te buigen naar iets positiefs. Ik merk ook dat binnen de GGZ hier (in ieder geval bij mij) geen ruimte voor is en heb ook veel medicatie geprobeerd wat allemaal niet werkte. Nu ben ik medicatie vrij en probeer mijn weg te vinden.

   Gr. Suus

 2. Marianne

  Hallo Suus,
  ik denk dat je beide werelden kunt omarmen.
  Je kunt gelijkgestemde zielen ontmoeten via
  facebook Zwave! spirituele community -ruimte voor hart en ziel
  Ook de gratis online avonden van mediumschapxxl kunnen je een beeld geven van jouw mogelijkheden.
  Natuurlijk is het ook belangrijk je talent onder controle te houden zodat je jezelf er niet in verliest en in deze samenleving kunt functioneren. De mediums die ik ken zijn heel erg gegrond.
  Veel succes !

 3. Jos Raaphorst

  Beste Suus,

  Je praat met en ziet overleden mensen.
  Mijn conclusie is dat je dan een medium bent.

  Wij mensen hebben een onderbewustzijn, bewustzijn en een hoger bewustzijn.
  Bij een psychose komt het onderbewust in het hoger bewustzijn in de vorm van hallucinaties en/of waanideeën.
  Dit weet ik uit eigen ervaring.

  Suus ik heb met betrekking tot mijn herstel van mijn schizo-affectieve stoornis (manisch-depressief psychotisch) veel hulp en inzicht gekregen van mijn 2 mediums.
  Een goed medium kan jou de juiste inzichten en richting geven.

  Sterkte, groetjes Jos.

  1. Suzan Van der most

   Dank je Jos,
   Fijn dat je zoveel hulp van mediums hebt gekregen. Misschien is het tijd om eens zelf weer die richting uit te gaan.

   Gr. Suus

 4. Dag Suus,
  Een pracht verhaal over hoe jij jouw leven en jouw realiteit ervaart: leven in meerdere werelden.
  Volgens mij is dit gewoon gezond. Als jij meer helder hebt in welke realiteit jij op een bepaald moment bent. En accepteer dat niet iedereen in staat is dit wat jij ervaart waar te nemen. Ook de meeste psychiaters en psychologen niet.
  Pas er voor op dat zij, door een tekort aan eigen bewustzijn, jou proberen te dwingen afscheid te nemen van dat wat er ook is mbv medicatie.

  1. Suzan Van der most

   Hallo Toon,

   Bedankt voor je bericht.
   Ik stuit inderdaad op veel onbegrip maar ik moet zeggen dat als ik mensen betrek bij mijn waarnemingen en ze er deelgenoot van kan maken ( het kan zijn dat er iemand doorkomt voor die persoon) dan wordt er vaak positief op gereageerd. Ik weet dat ik mijzelf mag zijn en toch is het lastig.

   Gr. Suus

 5. Marieke Van der Wielen

  Wat een mooie blog. Open en kwetsbaar, wat juist een kracht is.
  Ken je Vera Helleman? Zij is een spiritueel leraar die zelf autistisch is. Ze heeft een boek geschreven “De kracht van autisme” waarin ze een hele mooie positieve kijk op autisme deelt. Een aanrader! Succes met alle uitdagingen in je proces.

  1. Suzan Van der most

   Hoi Marieke,

   Dank je!
   Nee, die ken ik niet. Ik ga haar opzoeken en haar boek zeker lezen!

   Gr. Suus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *