Main content

Vraag

Ik gebruik ongeveer  vijf jaar depakine. Sinds drie maanden zijn mijn medicijnen verhoogd. Ik kom één kilo per maand aan.

Komt dat door de depakine?

Antwoord

Helaas is gewichtstoename een bijwerking van depakine. Veel mensen komen behoorlijk aan op deze medicatie, omdat het een toename in de eetlust kan veroorzaken via een afname van het verzadigingsgevoel.

Maar je kunt er wel iets aan doen - het beste is om dit te bespreken met een diëtiste via de huisarts. Is de moeite waard, want de gewichtstoename kan weer leiden tot andere dingen zoals suikerziekte en gewrichtsklachten.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Jim van Os op 10 juli 2019
  • Deel deze pagina: