Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Clozapine vanwege tardieve dyskenesie?

Vraag

Onze dochter van 22 heeft in maart, april en juni 3 psychoses gehad. Tweede en derde zelfs tijdens haar opname. Ze heeft zyprexa, abilify, cisordidol en uiteindelijk risperdal gehad. Risperdal ongeveer vanaf juni, eerst 5, toen 4 en nu 3,5 mg. Helaas heeft ze nu tardieve dyskenesie gekregen.

De psychiater stelt voor met Clozapine te beginnen. Ik word ook niet blij van alles wat ik daarover lees. Psychotische gedachten zijn sinds juli helemaal weg. Ik vraag me dan ook af waarom ze niet al eerder met Risperidon de dosis zijn gaan verlagen. Maar de tardieve dyskenesie is echt heel naar, 22 is ze pas. Niet eens zeker of ze er ooit vanaf komt? Maar zou u kunnen zeggen of Clozapine nu toch het beste middel zou zijn?

Antwoord

Beste Wilma,

Dank voor je vraag.

Clozapine heeft bij tardieve dyskenesie best wel goede papieren – maar ook niet briljant vanwege vele andere bijwerkingen. Het is in ieder geval niet irrationeel om voor te stellen om op clozapine over te gaan.

Mensen die al zo snel TD-verschijnselen krijgen zijn vaak überhaupt gevoelig voor medicatie, dus het is niet gezegd dat clozapine het beter zal doen.

Aan de andere kant is de vraag, gezien het sterk episodische karakter van de psychose, of er niet meer sprake is van onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid die aandacht behoeft. Is toch wat anders dan puur psychosegevoeligheid.

En is er voldoende aandacht geweest voor mogelijkheid van psychotherapie of op andere manier weerbaarheid voor de psychose opbouwen?

Zoiets?

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Jim van Os op 17 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Clozapine
Medicatie
tardieve dyskinesie

Lees ook