Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je van Fluanxol en/of quetiapine pijnlijke borsten krijgen?

Vraag

Beste meneer Van Os,

Ik slik 3 mg Fluanxol en 12.5 mg quetiapine (om te slapen).

Kun je van één van beide in die hoeveelheid pijnlijke borsten krijgen? Het voelt als stuwing, heel erg vervelend.

Zo ja, wat kun je daaraan doen als stoppen met medicatie geen optie is? Ik geloof dat het met de medicatie die ik nu slik net een beetje rustiger begint te worden in mijn hoofd namelijk.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Hey P.,

Dank voor je vraag!

Fluanxol (ook wel flupentixol) en quetiapine zijn beide antipsychotische medicijnen die invloed kunnen hebben op het hormonale systeem van het lichaam. Pijnlijke borsten kunnen soms een bijwerking zijn van deze soort medicijnen, vanwege hun invloed op de productie van bepaalde hormonen zoals prolactine.

Een verhoogde prolactinespiegel kan leiden tot borstpijn of stuwing, vergelijkbaar met wat je beschrijft. Het is belangrijk om te weten dat dit niet bij iedereen gebeurt en dat de mate waarin deze bijwerking optreedt sterk kan variëren. Misschien ben jij er speciaal gevoelig voor – maar het kan ook afnemen over de tijd.

Als je last hebt van deze bijwerkingen, is het belangrijk om dit met je arts of psychiater te bespreken. Soms kunnen aanvullende medicijnen worden voorgeschreven om de bijwerkingen te beheersen. Ook kunnen aanpassingen in levensstijl of aanvullende therapieën nuttig zijn. Ook kan het met de tijd minder worden.

Het is sowieso goed om te horen dat je wat rust in je hoofd begint te ervaren met de huidige medicatie. Het is cruciaal om een balans te vinden tussen het effectief behandelen van je symptomen en het beheersen van eventuele bijwerkingen. Breng het dus vooral naar voren bij je psych!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 28 december 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook