Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe kunnen we de psychose van mijn broer aanpakken?

Vraag

Ik heb het idee dat mijn broer richting een psychose gaat. Hij hoort mensen over hem praten en heeft allemaal complottheorieën waarin hij mensen uit zijn omgeving steeds meer wantrouwt en beschuldigt. Hij duwt familie en vrienden steeds meer van zich af. We willen graag iets doen, omdat hij het nu ook over vergelding en het laten “boeten” van mensen heeft. Hij wil absoluut geen hulp hebben en vindt dat er niets aan de hand is. Iemand opperde een interventie, maar ik ben bang dat dat niet een goede aanpak is aangezien hij ons al niet vertrouwt. Des te meer reden heeft ie dan om ons te wantrouwen en nog meer complottheorieën te zien.

Ik wil graag weten hoe we het in dit stadium het beste kunnen aanpakken?

Antwoord

Daar is niet een recept voor helaas. Volharding, creativiteit en heel veel geduld zijn de belangrijkste ingrediënten. Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij hem, waar hij bang voor is, wat hem niet lukt, kijk wat de mogelijkheden zijn (niet wat allemaal niet kan, en dat is waarschijnlijk erg veel). Luister naar hem, je hoef het niet eens te zijn, maar discussie is zinloos. Je mag een andere visie hebben dan hem, en dat ook zeggen, maar maak er geen missie van om hem te bekeren, dat is vruchteloos.

Vraag hem naar de stemmen die hij hoort. Vraag hem hoe hij ermee omgaat. Geef hem praktische hulp (boodschappen, schoonmaken, repareren, geld). Doe het niet alleen, spreek met elkaar af.

Overleg met hulpverleners. Soms zijn rigoreuze maatregelen nodig als er sprake is van gevaar.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook