Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe ga ik om met slapeloosheid en stemmingswisseling?

Vraag

Hoi,

Ik heb een bipolaire stoornis deze is in 2011 vastgesteld.

Ik heb veel last van schommelingen ik heb nu net een aantal maanden in een manie gezeten en nu merk ik dat ik weer afglijd in een depressie.

Heb al veel soorten medicatie geprobeerd. Ik slik nu lithium 1200mg, 150mg venlaflaxine, Abilify depo 75mg en oxazepam.

Mijn probleem is nu dat ik niet kan slapen vrijwel niet tot weinig, 2 à 3 uur per nacht. Ik wil graag weten wat ik hier tegen kan doen. Ik heb al van alles geprobeerd tot lage en hoge doseringen oxazepam temazepam en ontspanningsoefeningen.

En ik wil graag weten hoe ik nu moet omgaan met mijn schommelingen want ze zijn echt extreem en het houdt mijn leven in de greep. Ik word er niet goed van dan weer extreem blij en dan weer extreem somber.

Antwoord

Beste M,

Wat vervelend dat je stemming de laatste tijd zo instabiel is. Ik vind het altijd lastig om een behandeladvies te geven aan iemand die ik zelf niet ken.

Slapeloosheid bij een bipolaire stemmingsstoornis houdt mogelijk verband met een instabiele stemming. Het eerste doel is dan ook om de stemming te verbeteren. Eventueel kan de slaapstoornis tijdelijk ook apart worden behandeld. In de eerste plaats door gedragsmaatregelen: elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan, een koele en donkere slaapkamer, geen TV, mobiel, laptop etc. een uur voordat je wilt slapen (teveel blauw licht houdt je wakker), geen koffie, zwarte thee, alcohol (!) in de avond.

Wat betreft je medicatie (met eerdergenoemd voorbehoud!): oxazepam en andere benzodiazepinen werken vaak maar tijdelijk, je raakt er na een tijdje aan gewend. Wees dus voorzichtig daarmee.

Bipolaire depressies worden ook wel behandeld met het middel quetiapine, een middel dat bovendien de slaap verbetert. Het zou een alternatief kunnen zijn voor venlafaxine, als dat onvoldoende tegen de depressie helpt.

Overleg het eens met je psychiater. Abilify zou dan misschien ook afgebouwd kunnen worden. Maar nogmaals, precieze adviezen kan ik niet geven.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook