Main content

Vraag

Hoi,

Ik heb een bipolaire stoornis deze is in 2011 vastgesteld.

Ik heb veel last van schommelingen ik heb nu net een aantal maanden in een manie gezeten en nu merk ik dat ik weer afglijd in een depressie.

Heb al veel soorten medicatie geprobeerd. Ik slik nu lithium 1200mg 150mg venaflaxine abilify depo 75mg oxazepam.

Mijn probleem is nu dat ik niet kan slapen vrijwel niet tot weinig 2 à 3 uur per nacht. Ik wil graag weten wat ik hier tegen kan doen. Ik heb al van alles geprobeerd tot lage en hoge doseringen oxazepam temazepam en ontspanningsoefeningen.

En ik wil graag weten hoe ik nu moet omgaan met mijn schommelingen want ze zijn echt extreem en het houdt mijn leven in de greep. Ik word er niet goed van dan weer extreem blij en dan weer extreem somber.

 

Antwoord

Beste M,

Wat vervelend dat je stemming de laatste tijd zo instabiel is. Ik vind het altijd lastig om een behandeladvies te geven aan iemand die ik zelf niet ken.

Slapeloosheid bij een bipolaire stemmingsstoornis houdt mogelijk verband met een instabiele stemming. Het eerste doel is dan ook om de stemming te verbeteren. Eventueel kan de slaapstoornis tijdelijk ook apart worden behandeld. In de eerste plaats door gedragsmaatregelen: elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan, een koele en donkere slaapkamer, geen TV, mobiel, laptop, etc. een uur voordat je wilt slapen (teveel blauw licht houdt je wakker), geen koffie, zwarte thee, alcohol (!) in de avond.

Wat betreft je medicatie (met eerdergenoemd voorbehoud!): oxazepam en andere benzodiazepinen werken vaak maar tijdelijk, je raakt er na een tijdje aan gewend. Wees dus voorzichtig daarmee.

Bipolaire depressies worden ook wel behandeld met het middel quetiapine, een middel dat bovendien de slaap verbetert. Het zou een alternatief kunnen zijn voor venlafaxine, als dat onvoldoende tegen de depressie helpt.

Overleg het eens met je psychiater. Abilify zou dan misschien ook afgebouwd kunnen worden. Maar nogmaals, precieze adviezen kan ik niet geven.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 juni 2018
  • Deel deze pagina: