Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is 30 mg olanzapine te veel?

Vraag

Op de bijsluiter van Zyprexa staat dat de normale dosis tussen 5 mg en 20 mg ligt, maar onze zoon krijgt 30 mg in het ziekenhuis, tegen zijn wil en onze wil. En het is ook nog de bedoeling om dit nooit af te bouwen.

Antwoord

Beste T,

Dank voor je vraag. 30 mg is normaal te veel, maar het kan zijn dat je zoon een grote man is die veel weegt (voor iemand van 90 kilo moet de dosis hoger zijn dan voor iemand van 50 kilo), of dat hij de olanzapine snel afbreekt (een zgn ‘fast metabolizer’).

Als hij niet veel weegt en niet een fast metabolizer is heeft het waarschijnlijk weinig zin om 30mg te geven. Soms geven de artsen te veel antipsychotica als iemand niet goed reageert op de medicatie. Maar dat heeft meestal geen enkele zin en kan nog meer bijwerkingen geven.

Kortom, ik zou kritisch zijn en vragen of er niet sprake is van overdosering.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
Naasten
olanzapine
Zyprexa

Lees ook