Main content

Vraag

Dag Ralph,

Twee jaar geleden heb ik een heftige psychose doorgemaakt. Ik was mezelf helemaal kwijt, had veel angst en was erg manisch.

Momenteel heb ik veel last van een raar hoofd en ik ben eigenlijk nooit echt helder in mijn hoofd. Hierdoor ben ik snel moe, en heb ik ook depressieve klachten ontwikkeld.

Kan dat rare hoofd door de psychose komen?

Heeft u dit vaker gehoord en gaat het nog over?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste K.,

Een (manische) psychose, maar ook een ernstige depressie, kunnen nog lang nadat de belangrijkste klachten voorbij zijn het gevoel geven dat je nog niet helemaal hersteld bent. Soms heeft het ook met medicatie te maken. Of het is nog een lichte vorm van depressie die aanhoudt.

Dat is natuurlijk een algemeen antwoord omdat ik jouw situatie niet ken. Probeer met je behandelaar meer duidelijk te krijgen wat je klachten (zoals 'raar hoofd', 'nooit echt helder', 'snel moe', 'depressieve klachten') precies inhouden, wanneer die zijn begonnen, etc. Dat kan meer duidelijkheid geven over de aard van je klachten en wat eraan te doen is.

Ook moet je natuurlijk herstel een kans geven, en dat kan best een tijd duren. Gezonde leefstijl, gestructureerde daginvulling, goed dag- en nachtritme horen daarbij.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 juli 2021
  • Deel deze pagina: