Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Klassieke of atypische antipsychotica?

Vraag

Beste Jim van Os,

Alweer een jaar of tien geleden kreeg ik van een psychiater Haldol en een keer Orap. Dat hielp enigszins tegen de onrust in mijn hoofd. Ook heb ik in die tijd twee psychoses gehad.

De laatste jaren heb ik niets meer gehad (ook geen therapie, ik was er een beetje klaar mee). Het komt erop neer, dat het de laatste paar maanden niet goed gaat; ik ben erg neerslachtig, angstig en ook weer stemmen.

Mijn huisarts is nu op zoek naar een psychiater en behandeling, maar de wachtlijsten zijn erg lang. Ik wacht nu dus. Met mijn nieuwe psychiater ‘moet’ ik het dus weer hebben over nieuwe medicatie (ik wilde het echt niet, maar zo gaat het ook niet).

Het liefst heb ik een klassiek antipsychoticum. Ik had destijds een erg lage dosis (ik dacht 1 à 2 mg). Ik ben niet altijd zo medicijntrouw, maar ik dacht dat het goed ging daarmee. Maar ik stopte er snel mee. Ik ben huiverig voor de atypische antipychotica omdat ik steeds hoor dat je gewicht dan zo toeneemt.

Voor mij is dat echt een dealbreaker, dan weet ik dat ik ze niet ga nemen. Maar ik lees ook na lang gebruik dat je bijverschijnselen van de klassieke ap kunt overhouden.

Heeft u advies voor mij? Ik zal het overleggen met mijn nieuwe arts, maar ik zoek graag dingen van te voren uit. Ik hoor het graag, alvast bedankt.

Antwoord

Hey S,

Als iets geholpen heeft in het verleden zonder al te veel bijwerkingen is de beste strategie om daar weer mee te beginnen – het probleem is dat je niet goed kunt voorspellen wie op welk middel zal reageren.

Alle antipsychotica zijn geassocieerd met gewichtstoename – behalve mogelijk aripiprazol. Vraag is dan aripiprazol een goed middel voor je zou zijn want niet iedereen heeft er goede ervaringen mee.

Je zou dus een lage dosis haloperidol kunnen nemen (1 of 2 mg per dag), als je dat in het verleden ook met succes hebt gehad.

Aan de andere kant vraag ik me af of het onderliggende probleem niet eerder in de stemming zit – en of de behandeling zich niet daar meer op moet richten in een combinatie van psychotherapie en medicatie.

Je psychiater zal daarom wellicht denken aan antidepressiva of lithium. Kan allemaal, maar vraag dan wel een antidepressivum waar je ook weer redelijk makkelijk mee kunt stoppen – paroxetine bijvoorbeeld is berucht omdat het heel moeilijk stoppen is.

Veel succes!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Jim van Os op 30 november 2018

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook