Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Medicatie maakt onze zoon initiatiefloos, zijn er alternatieven?

Vraag

Onze zoon heeft een bipolaire stoornis en heeft in vijf jaar tijd drie psychoses gehad. De medicatie die hij gebruikt is lithium, haloperidol (Haldol) en Depakine.

Hij blijft initiatiefloos en depressief.

Zijn er alternatieven voor zijn huidige medicatie?

Breekt nicotine de Haldol af?

En heeft u eventueel een goed adres voor een second opinion?

Dank alvast.

 

 

Antwoord

Beste D.,

Dank voor je vraag. Een lastig en veel gehoord dilemma.

A. Mogelijk heeft hij te veel dempende medicatie en is hij met name door de Haldol dysfoor en initiatiefloos. Dus zoeken naar minder medicatie kan een optie zijn. Maar vaak is het ook een kwestie van de juiste activerende begeleiding dan wel ‘verleiding’ in het kader van herstel. Dat er iemand is die hem ‘verleidt’ om over zichzelf te denken als iemand met een doel in het leven waaraan gewerkt kan worden. Dit gaat vaak via een herstelwerkgroep van de GGZ-instelling, een herstelacademie in de buurt of een zelfstandige herstelondersteuner via de gemeente. Een PGB aanvraag kan helpen om iemand in de arm te nemen….

B. Een duidelijk en veel gerapporteerd effect van roken bij psychose is de interactie met de afbraak van veelgebruikte medicatie, waardoor de dosering hiervan bij rokende mensen met psychose doorgaans hoger is dan bij hen die niet roken (gaat via invloed van roken op snellere afbraak antipsychotica in de lever, is niet een direct effect van Haldol). Het gevolg hiervan is dat wanneer deze mensen stoppen met roken de dosis van de antipsychotica moet worden bijgesteld: bij gelijkblijvende dosering zou de bloedconcentratie van de medicatie te hoog worden. Door de verlaging van de medicatiedosering valt te verwachten dat bijwerkingen kunnen afnemen.

C. Het dichtstbijzijnde UMC.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 23 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
familie
Medicatie

Lees ook