Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Hoe krijg ik meer vertrouwen in het FACT-team?

Vraag

Hoe kun je meer vertrouwen krijgen in het FACT-team waaraan je bent toegewezen via een zorgmachtiging?

Ik signaleer allerlei mankementen binnen de GGZ-instelling waar ik behandeld word, zoals slechte hygiëne, weinig tijd, steeds vasthouden aan oude verslagen en rapporten die achterhaald zijn, etc., maar daarover kan ik me niet uiten.

Ik wil het contact graag beter omdat dit in het belang is van mijn herstel, maar tegelijkertijd vind ik de professionals weinig bekwaam vergeleken met de hulpverleners met wie ik in het verleden te maken had. Ik ben bang dat zelfs het depot verkeerd wordt gezet bij deze GGZ-instelling.

Antwoord

Beste R.,

Lastige situatie zit je in, zeker als je alle mankementen zo duidelijk ziet. En helemaal als je als frisse wind binnenkomt. Dit draagt niet echt bij aan het vertrouwen nee…

Wat wil je uit het FACT-team halen? Of wil je ze juist iets brengen? Ik geloof altijd in een wisselwerking waarin mensen kunnen leren van elkaar. Jij hebt iets wat zij willen en vice versa.

Op wat voor manier ben je je nu aan het uiten? En waarom kan het niet? Misschien is het een idee om deze inzichten voor jezelf op papier te zetten, en te gebruiken in de toekomst als je bijvoorbeeld je ervaringen wilt inzetten om de GGZ te verbeteren. En voor nu is het prettig om jezelf te kunnen uiten en/of naar de mensen die daarvoor openstaan.

Wat voor contact zou bijdragen aan je herstel? Misschien vindt het echte herstel helemaal niet plaats binnen het FACT-team, maar zijn zij er meer voor praktische zaken? Ik denk dat er in ieder contact wat te leren valt. Een hulpverlener kan het maken of breken voor je.

Uiteindelijk begint vertrouwen natuurlijk bij jezelf. Stel je bent bang dat het depot verkeerd wordt gezet, dan werkt die angst het vaak ook in de hand. Stel je weet wat je behoeftes zijn en kan door die chaos en de mankementen van het team deze uitdragen, dan zullen deze ook eerder vervuld raken.

Wat zegt het over jou, dat dit je allemaal opvalt? Waardevolle inzichten denk ik zo.

Begin bij het vertrouwen uitstralen in je denken, ondanks dat dingen niet optimaal verlopen, door juist de positieve dingen ervan in te zien. Het is niet voor niks dat je deze dingen ziet namelijk, blijkbaar moet je deze mankementen zien zodat je er uiteindelijk iets mee kan en ze terug kan geven. Alleen kan dat nog niet omdat je niet op gelijke voet met hen staat, als ik dat zo mag invullen…

Ik zag ook alles wat beter kon tijdens m’n opnames, maar besefte ook dat ik die inzichten moest parkeren voor een later moment. En nu ben ik ze aan het inzetten als ervaringsdeskundige.

Een nieuwsgierige blik naar alles wat op je pad komt, is een cruciale herstelfactor.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, en mocht je nog wat willen vragen of delen, dan hoor ik van je!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Tim Knoote op 31 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook