Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil olanzapine afbouwen naar 2.5 mg, is dit verstandig?

Vraag

Goedendag,

Ik ben 21 jaar en heb vorig jaar (november), een eerste psychose gehad, welke gelukkig niet heel lang heeft geduurd.
Vanaf die tijd gebruik ik olanzapine. Ik heb afgebouwd van 10 mg naar uiteindelijk 5 mg. Ik werd duidelijk minder suf en meer actief. Ook bleven positieve symptomen uit.

Inmiddels gebruik ik (nu twee maanden) olanzapine met een dosering van 5 mg. Nog steeds geen positieve symptomen of manische symptomen, maar wel negatieve symptomen. Ik vind het lastig om initiatief te nemen, ik moet elke ochtend uit bed gepraat worden (en kom er steeds wat later uit), ik heb moeite om actief te zijn en moet daarvoor echt gemotiveerd worden. Als ik toch ga sporten ben ik nadien wel tevreden. Mijn emoties zijn erg vervlakt, er is weinig waar ik plezier aan beleef en ik ben ook in gewicht aangekomen.

Helaas ben ik tot op heden nog steeds niet onder behandeling, ik sta hiervoor op een wachtlijst. Wel hebben mijn ouders geregeld dat ik een mindfulness training volg en dat helpt echt. Verder ben ik weer gestart met mijn studie en volleybaltraining, al vind ik het moeilijk mij daarvoor te motiveren. Ik woon thuis, krijg veel steun en ben met mijn ouders goed in gesprek. Ook is er een terugvalpreventieplan gemaakt.

Volgens de psychiater heeft een lagere dosering van olanzapine bij mij geen effect meer, biedt het medicijn geen bescherming meer. Maar wat ik begrijp is dat dit per persoon juist heel verschillend kan zijn.
U geeft aan dat je bij medicatie moet zoeken naar de laagst mogelijke dosering. Wat is dan de laagst mogelijke dosering voor mij, gezien mijn leeftijd en situatie? Kan ik proberen om terug te gaan naar een dosering van 2.5 mg, of is dit per definitie dan altijd te laag?

Zoals gelezen op de site kunnen motivatieproblemen ook erger worden door medicatie. Gezien de situatie en mijn klachten, denk ik dat dit zo is bij mij. Daarom wil ik graag uitproberen om naar 2.5 mg olanzapine te gaan. Gezien de reactie van mijn behandelaar vind ik dit wel erg spannend, vandaar dat ik uw mening hierover vraag.

Alvast heel erg bedankt,

A.

Antwoord

Beste A.,

Bij ongeveer 30% van de mensen met een eerste psychose die stabiel zijn zes maanden later, heeft medicatie geen meerwaarde en zou dus evengoed gestopt kunnen worden.

Probleem is dat we niet weten wie dat zijn.

Bij sommige mensen in jouw situatie is 2.5 mg genoeg, leert de ervaring, maar ook daar hebben we geen test voor om te voorspellen wie dat zijn.

Met andere woorden: als je naar 2.5 mg gaat of helemaal stopt loop je risico op een relapse, maar heb je de mogelijkheid dat je verder zonder of met minder medicatie kan.

Als je weinig weegt is de kans dat je met 2.5 mg uitkomt weer wat groter.

Kortom – je kunt ervoor kiezen om wat risico te lopen, met name als de bijwerkingen een significante impact hebben op de kwaliteit van leven.

Dit moet je samen met je ouders en de behandelaar bespreken. De behandelaar zal altijd negatief adviseren omdat er risico is – maar zonder risico nemen kom je nooit verder vinden veel mensen.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 26 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine
Psychosegevoeligheid

Lees ook