Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn de problemen met motivatie en concentratie een gevolg van amisulpride?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik slik amisulpride 400 mg en heb last van chronische verveling. Ik kan me nergens toe zetten en heb tevens concentratieproblemen.
Is dit een gevolg van de amisulpride?

Met vriendelijke groet,

P.

Antwoord

Hey P.,

Dank voor je vraag!

Het is zeer begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de bijwerkingen van amisulpride, vooral gezien de symptomen die je beschrijft. Laten we eens kijken naar de mogelijke connecties en de bredere context van antipsychotica.

Negatieve symptomen zijn symptomen die worden gekenmerkt door het ontbreken van normale gedragingen of emoties. Dit kunnen zijn: verminderde emotionele expressie, verminderde motivatie om doelen te stellen of te bereiken, verminderde spraak en verminderde sociale aandrijving.

Er wordt traditioneel een onderscheid gemaakt tussen primaire en secondaire negatieve symptomen:

Primaire negatieve symptomen zijn rechtstreeks gerelateerd aan de psychosegevoeligheid of een soortgelijke gevoeligheid, en zijn niet het gevolg van medicatie, andere psychische symptomen (zoals depressie), of omgevingsfactoren.

Secondaire negatieve symptomen kunnen het gevolg zijn van andere factoren, zoals de bijwerkingen van antipsychotische medicatie, depressieve symptomen of langdurige isolatie, discriminatie of geïnternaliseerd stigma (jezelf gaan afschrijven omdat de omgeving dat doet).

Amisulpride, zoals andere antipsychotica, kan bijwerkingen hebben die lijken op negatieve symptomen. Dit maakt het klinisch lastig om te onderscheiden of de negatieve symptomen die je ervaart primair (gerelateerd aan de onderliggende aandoening) of secundair (gerelateerd aan de medicatie of andere factoren) zijn. Gezien deze complexiteit is het belangrijk om altijd te overwegen dat symptomen zoals gebrek aan motivatie en concentratieproblemen verband kunnen houden met de antipsychotische medicatie die je gebruikt.

Als je je afvraagt of de amisulpride bijdraagt aan je symptomen, zou je samen met je arts kunnen overwegen om een experiment met dosisvermindering te doen. Door de dosis geleidelijk te verminderen en te observeren of de symptomen verbeteren, kun je een beter inzicht krijgen in de oorzaak van de symptomen.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat antipsychotica, waaronder amisulpride, het risico op gewichtstoename kunnen verhogen. Overgewicht kan leiden tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen, zoals suikerziekte, die ook kunnen bijdragen aan een gebrek aan energie, motivatie en concentratie.

Samenvattend, het is essentieel om dit alles te bespreken met je behandelend arts. Samen kunnen jullie de beste aanpak bepalen en eventuele aanpassingen maken aan je medicatieregime om je algehele welzijn te verbeteren.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 7 november 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook