Main content

Vraag

Beste Jim,

Het is ontzettend moeilijk om te zien hoe een dierbare weer in een psychose belandt, en daarbij het gevoel te hebben geen hulp te kunnen bieden.

Wat doe je wanneer een dierbare alle vormen van contact blokkeert tijdens een psychose?

Telefoon staat uit, geen reactie wanneer je aanbelt en alle andere vormen van communicatie lukken ook niet. Er komt een huisbezoek van de ggz maar als de deur niet wordt opengemaakt kunnen zij ook vrij weinig doen denk ik.

De persoon in kwestie heeft geen medicatie in huis. Wat zou dan de volgende stap kunnen zijn? De reservesleutel gebruiken en ongewenst naar binnen gaan? De dierbare bij de politie als vermist opgeven? Niks doen en wachten totdat de persoon in kwestie zelf contact opneemt?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste B.,

Dit soort situaties zijn inderdaad de allermoeilijkste.

Het eerste wat je moet doen is een groepje vormen van betrokken mensen: familie, vrienden, kennissen - iedereen die zich betrokken voelt.

Deze groep noem je vervolgens de resourcegroep van je familielid en in de communicatie met andere partijen spreek je er ook zo over.

Overleg ook eerst met meldpunt zorgwekkend gedrag over wat te doen.

Samen moeten jullie vervolgens contact leggen met (i) de ggz, (ii) de huisarts en (iii) eventueel de zorgverzekeraar (zorgplicht) en uitleggen wat de zorgen zijn en een voorstel doen om een bezoek af te leggen omdat er gevaar dreigt (althans ik leid uit je woorden af dat dit best het geval kan zijn).

Leg uit dat er een reservesleutel is. Nodig ze uit om langs te komen en leg uit dat er een noodzaak is voor een psychiatrisch onderzoek omdat er gevaar dreigt voor de persoon. Dus een gesloten deur is geen reden om af te zien. Leg uit dat je als resourcegroep betrokken wilt worden, zoals de moderne richtlijnen dat voorschrijven.

Zoiets voor starters?

Succes,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees meer over naasten:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 21 juni 2022
  • Deel deze pagina: